Sider

onsdag 29. februar 2012

Grove pizzasnurr.

Det er så mye deilig mat en kan lage og ha med ut på tur! Vi har vinterferie nå, og har planlagt denne uken godt. På forhånd lagde vi en sunn og variert middagsmeny, basert på hva vi hadde i fryseren (god måte å tømme fryseren på). Og så har jeg bakt. Kanelsnurr (selvfølgelig) og pizzasnurr. På matbutikken her om dagen fant jeg et mel jeg ikke har lagt merke til før, nemlig Fullkorn hvetemel fra Regal. Bakst med dette melet vil tilsvare tre kvart grovt på brødskalaen, slettes ikke ille. Da kan en fint bake pizzasnurr med god samvittighet! Og dette er den billigste baksten noensinne! Melet kostet ca 7 kroner, resten av utstyret til deigen hadde jeg i skuffen. Fyllet er satt sammen av rester av bolognesesaus og liknende fra fryseren, og osten var jammen meg også en rest! Utrolig! Har du ikke rester av kjøttsaus i fryseren, kan du selvfølgelig lage en enkel kjøtt- og tomatsaus. Denne porsjonen gir ca 20-25 pizzasnurr.

Og vinneren er...

... Cathrines matblogg!!

Jeg deltok i forrige uke i
Matbloggsentralens konkurranse for søt gjerbakst, og vant med mine Deilige kanelsnurr. Så fantastisk!!

Da vant jeg dette flotte settet fra Stelton og
Jernia.no. Gjett om jeg gleder meg til å bruke dette på bloggen fremover!
Her kan du ser hele serien
RIG-TIG fra Stelton.



Tusen takk til alle som stemte på meg, og til juryen fra Jernia.no som valgte meg som vinner. Her er den flotte begrunnelsen deres:
"Det har kommet inn mange tradisjonelle og svært delikate bidrag i utfordringen, men juryen har vurdert at det bidraget som stikker av med seieren er de deilige kanelsnurrene fra Cathrines matblogg. Kanelsnurrene ser delikate ut, er bra presentert på bildet, og fremgangsmåte er godt dokumentert. Vi gratulerer Cathrine med seieren, og håper hun får god nytte av bakeproduktene fra RIG-TIG."

Du store, dette var skikkelig gøy! Som min mamma sa: "Så gøy at du vant med akkurat disse, det er liksom signaturbaksten din. Du har laget dem siden du var 15 år, og hver kang jeg smaker en kanelsnurr tenker jeg at vi er så bortskjemte... Dine er alltid best". Fine ord fra mamma, det!

Jeg håper alle som er innom bloggen min også er innom Matbloggsentralen? Ina & Ina har gjort en kjempejobb med å samle matblogger fra Norge og Norden, og har kjempefine utfordringer her annen uke! Jeg har deltatt før, og kommer nok til å gjøre det igjen!

tirsdag 28. februar 2012

Scones

Scones er enkelt, godt, og kan lages over alt. De er uten tvil best nystekte, men er så kjappe å lage at du kan bake de over alt. Også på hytta, faktisk! Du trenger ikke stort av utstyr eller ingredienser heller, så det er bare å bake i vei!
Jeg bodde en periode på 90-tallet i London, og en av favorittfrokostene var ferske scones fra bakeren på hjørnet. De smakte best rett ut av posen på vei hjem, men var det en bit igjen når jeg kom hjem, var de gode med litt engelsk jam på også. Tradisjonelt serveres det scones til søndagens “Cream tea”.
Te, scones, clotted cream og jam. Nydelig! Det er vel i utgangspunktet ganske umulig å få fatt i Clotted cream her, men kremfløte fungerer fint!
I går satt jeg og så på TV, hvor de reklamerte for Toro scones. Og ble så lysten på scones, at jeg bakte de i dag… Nam, sier nå jeg!

fredag 24. februar 2012

Festfin Stangekylling med timian- og sitronsmør.

Kylling er veldig sunt og godt, spesielt når en får tak i skikkelige kyllinger! Stangekylling har hatt et godt oppvekstmiljø, de har nesten vokst opp på spa, de. Riktig fôr, skikkelig behandling og så har de ikke blitt manipulert til å vokse fortere enn de skal. Og så smaker de aldeles fortreffelig! Av og til kan du komme over Stangekylling på salg. Da er det bare å hamstre opp og legge i fryseren!
Denne Stangekyllingen er festkledt, med kryddersmør og hvitløk. Prinsippet er det samme som jeg gjør med kalkunen min: legger smøret mellom skinn og bryst, slik at smakene trekker skikkelig godt inn! Det er en del smør i denne oppskriften, men mesteparten ligger igjen i bunnen av formen. Men smaken derimot, den sitter igjen i kyllingen!

torsdag 23. februar 2012

Video av kanelsnurr.

Jeg har fått en del spørsmål om hvordan jeg snurrer mine kanelsnurr. Så med løfte om å få smake en nybakt snurr, fikk jeg mannen til å filme med kameraet.
Kvaliteten er ikke all verden, men jeg har dessverre ikke videokamera... Likevel, det er fullt mulig å se hvordan jeg gjør dette. Se for øvrig innlegget om
Kanelsnurr for hvordan jeg lager deigen, smører den og deler den opp. Klikk på "Les mer.." for å se video:

Pestokoteletter fylt med ost.

Mange syntes ikke det er så lett å være kreative med maten i hverdagen. Jeg er helt enig i det, det er lett å gå igjen i det samme. Så av og til surfer jeg litt på andre matblogger, og henter litt inspirasjon her og litt der. Og av og til blir dette til helt nye retter. Alltid hyggelig.
Bildene på dette innlegget er dessverre ikke all verden. Jeg har ikke kunnskap og utstyr til å ta gode innebilder av mat når det er mørkt ute. Men jeg forsøker å lære, så vi får håpe det blir bedre etter hvert.

Koteletter er rimelig og sunn mat. Unngår du å spise fettranden, er kjøttet magert. Og krydrer du det litt eller fyller noe godt inni, kan du løfte den tradisjonelle svinekoteletten til nye høyder.

onsdag 22. februar 2012

Grove vafler.

Jeg forsøker å ikke servere kaker og bakst til stadighet, men av og til er det hyggelig å servere litt, både til store og små. Dessverre er det ofte slik at mat er knyttet til kos og sosial hygge, og det er jo litt trist at vi forbinder hygge og mat så lett sammen...
En måte å løse noe av problemet på, er å finne sunnere alternativer i hverdagen. Da kan en kanskje tillate seg litt ekstra av og til. Dette er gode hverdagsvafler, hvor halvparten av melet er byttet ut med grovt mel. Men de smaker like godt, og ungene... Ja de klagde ikke!!

tirsdag 21. februar 2012

Den store pannekakedagen.

I dag er det fetetirsdag, det vil si tirsdag etter fastelavenssøndag, og dagen før askeonsdag. Det betyr at i dag egentlig en siste dag før fasten, og tradisjonelt sett skulle man da fetes opp. Fetetirsdag er en folkelig dag, og ikke forbundet med religion. Det var da vanlig å bruke opp rester av egg og melk, og hva passer vel da bedre enn pannekaker...
Jeg har ikke tatt noen nye bilder av pannekaker siden i høst, og de ble stekt og fortært på tur. Så jeg lenker til det innlegget her. Da kan du også oppskriften på tradisjonell pannekakerøre.

Men jeg vil også legge ut oppskrift på en sunnere variant av pannekaker, nemlig med et innslag av grovt mel. Litt mer fiber, litt sunnere, og likevel like godt. Jeg har hatt mange av ungene i gata til middag på disse pannekakene, og ingen har klaget over at de er grove eller smaker annerledes. Du trenger da ikke si noe, gjør du vel?

mandag 20. februar 2012

Ovnsbakt breiflabb med potetpurè

Fisk er godt, og fisk er sunt. Og fisk kan virkelig varieres i det uendelige! Av og til skal Junior og jeg spise middag alene, og vi må jo forsøke å få inn fisk 2-3 ganger i uken. Så etter jobben sprang jeg innom Meny, og der hadde de nydelig Breiflabb. (Vel, vel, den er jo ikke så nydelig i sin helhet, heldigvis var det bare fileten som lå igjen der...). Som hverdagsmat er dette en veldig enkel og ukomplisert rett, med helt alminnelige råvarer. Breiflabb kan og være fortreffelig festmat, men det tar vi en annen gang.
Jeg serverte med en lett potetpurè og kokt broccoli, med gulrotstrimler. Så enkelt, lett tilgjengelig og godt!

søndag 19. februar 2012

Bringebærcupcakes med marengskrem.

Det er en stund siden jeg har postet noen nye innlegg på cupcakes. Det har i grunn blitt mer middager og gjærbakst. Kanskje fordi jeg forsøker å tenke sunne tanker... Men av og til skal jo både det ene og det andre feires, og da elsker jeg å bake og styre litt. Disse var aldeles nydelige, fyllt med en liten bringebæroverraskelse. Skal ikke så mye til for å gjøre en helt vanlig vaniljecupcake til noe litt mer spennende..

lørdag 18. februar 2012

Fantastiske boller!

Da er det tid for fastelaven, og for mange innebærer det boller. Jeg trenger i grunn ikke noen unnskyldning for å bake boller jeg, altså...
Dette er de mest fantastiske bollene i verden!! Oppskriften er hentet fra
Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom.
Her er det mye nyttinge tips til oss hjemmebakere. Jeg skal forsøke å guide gjennom de viktigste trinnene, men anbefaler på det varmeste å kjøpe boken!

torsdag 16. februar 2012

Risotto Milanese.

Jeg elsker risotto i alle former, og forsøker stadig nye varianter. Risotto Milanese er en klassiker, laget på god kraft og safran som smakstilsetning. Jeg har det samme utgangspunkt for all risotto, den finner du her.
I utgangspunktet er risotto en rett i seg selv, men jeg bruker det ofte som tilbehør til kjøtt og fisk. Spesielt godt syntes jeg det er til kylling. Og denne variantes med safran syntes jeg passet yppertlig til flere kyllingretter!

onsdag 15. februar 2012

Grove speltrundstykker med gresskarkjerner og kli.

Jeg er veldig glad i å bake med speltmelet mitt, og grove rundstykker kan jo varieres i det uendelige. Her har jeg laget en variant med kruskakli og gresskarkjerner, egentlig en videreutvikling av mine grove speltrundstykker. De finner du her.
Så gode både til søndagsfrokost og til niste! Det går fint an å bake disse med vanlig hvete også, da bruker du bare hvitt hvetemel og grovbakstmel/grov sammalt hvete i stedet.
Jeg fryser ned dem jeg ikke spiser samme dag. De jeg skulle spise dagen etter, la jeg i kjøleskapet, og varmet i ovnen ved 200 grader i 3 minutter. Perfekt som om de var nystekte. Ta opp kvelden før det du skal ha til frokost, og la det tine langsomt i kjøleskap. 3 minutter i ovnene, og frokosten er klar!

tirsdag 7. februar 2012

Röstipoteter med ost.

Jeg elsker i utgangspunktet alle former for poteter, men til noen retter er det godt med stekte varianter. Når elgkarbonadene er fabrikkproduserte, kan jeg jo kline til med litt mer avanserte poteter. Som for eksempel Rösti. Opprinnelig fra Sveits, nå fritt etter min fantasi.'
Disse kan du bruke til det meste av kjøtt. De smaker også veldig godt uten ost, og gjerne med en revet løk i.

søndag 5. februar 2012

Varm sjokolade med vanilje.

Deilig vintervær ute, skiføre og søndag. Hva kan vel være bedre?

Etter en deilig dag ute på ski eller akebrett er det deilig å kryper foran peisen med en kopp varm sjokolade og kanskje en hjemmebakt bolle? Boller og kanelsnurr finner du ved å klikke på navnene, men dette er en en høydare av en sjokoladekopp. Dessverre hadde Sweetpaul nylig en tilsvarende på sin blogg, men jeg lagde den lenge før han (...hehe... ) Her er i alle fall min variant.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...