Sider

mandag 28. januar 2013

Brennende kjærlighet.

For noen år siden kom sønnen min hjem fra barnehagen og hadde lært en ny middagsrett. Verdens beste, i følge han selv. Så da var det bare å starte 3. grads forhøret. "Hva smakte det"? "Hvordan så det ut"?

Mange nye retter har funnet veien til oss via barnehage, skole, vennebesøk og så videre. Her har vi fått vite at «Jeg har alltid likt kålrot, altså» eller «Jeg har aldri sagt at jeg ikke liker erter!». Men på denne måte har også smaksløkene fått utvikle seg, og nye ingredienser introdusert.

Denne retten kan lages på hundrevis av måter, og hver gang vi lager den, blir den litt annerledes enn sist. Her kokkeleres etter prinsippet «man tager hva man haver» i kjøleskapet. Det krever litt kjøtt, noen poteter og en eller annen form for tomater/tomatsaus. Og kanskje litt ost på toppen? Kjempefin å gjøre klar dagen før, og så bare varme opp 15 minutter før middag. Supert for hektiske dager! Denne formen er middag for to store og en liten i to dager, med litt salat eller grønnsaker til.Du trenger:
Ca 500 gram karbonadedeig/kjøttdeig
2-3 pølser
2-3 gulrøtter
1 løk
1-2 fedd hvitløk
3 bokser tomater
eller en kombinasjon av tomatsaus og tomater
litt krydder
litt olje

ca 1 kg poteter
2-3 dl melk
1-2 ss smør

2 dl revet gul ost

Finhakk løk og hvitløk. Fres dette blankt i litt olje i middels varm panne. Det skal ikke bli brunt. Ha etter hvert i revet gulrot, og la det steke med. Når dette har blitt mykt, har du det over i en kjele.
Varm opp pannen på nytt, og stek kjøttet i to omganger. Ha alt i kjelen til slutt. Ha i tomatene, eller som jeg ofte gjør; en blanding av pastasausrester og tomatbokser. Eller ennå bedre, spe på med friske tomater i terninger. La dette koke litt, og smak til med krydder. Bruker du tørkede urter, bør disse få koke med litt. Bruker du friske, tilsetter du de helt til slutt.
Smak til sausen med salt, pepper og en liten klype sukker. Til slutt har du i eventuelle pølsebiter eller skinkestrimler eller hva du måtte ha.Mens du gjør dette, koker du ca ett kilo poteter, skrelt og delt i 2-4 biter. Kok til de er møre, hell av vannet og la de dampe godt av seg. Husk at potetene skal koke uten salt når de skal moses, ellers blir mosen fryktelig seig! Mos potetene med et pas spiseskjeer smør, og spe med melk til passe stappe. Krydre lett med salt, pepper og eventuelt revet muskatnøtt.

Ha kjøttsaus i en ildfast form, og fordel mosen over. Strø til sist over litt ost, bruk gjerne rester av forskjellige oster.Gratiner i ovnen ved ca 220 grader i ca 10 minutter, eller til osten er brun. Hvis du har laget formen dagen før, eller skal varme opp rester kan det hende det holder med 200 grader. Ellers blir osten lett brun før resten er varmt.Server med en enkel grønn salat, eller som hos oss, men kokt brokkoli.

4 kommentarer:

Helsekonsulenten sa...

Den ble virkelig god! :)

Cathrine Møller Øyen sa...

Så hyggelig!!

Mvh Cathrine

Unknown sa...

så mye godt du lager. Har akkurat lagd egen blogg - om hva jeg spiser mens kjøkkenet er borte:) så sjekk det gjerne ut kjokkenlos.blogspot.no

Mvh

Marit

Cathrine Møller Øyen sa...

Takk Marit.
Lykke til med kjøkkenprosjektet, det blir sikkert veldig flott!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...