fredag 14. desember 2012

Kornbrød fra Åpent Bakeri.

I helgen fikk jeg virkelig lyst til å ta en skikkelig bakeøkt, og bladde fram i kokebøkene mine. Jeg har lenge ønsket å bli bedre på å bake brød, og har lest og studert brødoppskrifter i mange bøker. Men når det kommer til stykket har jeg noen dårlige minner fra tidligere forsøk som stopper meg helt.
Denne gangen bestemte jeg meg likevel for å gi det et seriøst forsøk, og bladde fram Åpent Bakeri sin kokebok BRØD.

To oppskrifter fristet; Firkornbrød og havrebrød. Så da var det bare å kline til! Litt innkjøp måtte til, alt var dessverre ikke i hus. Men likevel tenker jeg det var verdt investeringen når jeg ser og smaker resultatet. Dette blir en ny helgeaktivitet fremover! Mannen falt veldig for firkornbrødet, og mente det var best også de påfølgende dagene. Så da skriver jeg om det først!

Prosessen er todelt. Først skal de fire kornene/frøene forberedes, så skal det bakes. Å legge i vann kornene kaldes Skålding. Dette skal gjøres minimum tre timer før, jeg gjorde det om kvelden og bakte dagen etter.

Skålding:
100 gram helkorn hvete
50 gram linfrø
50 gram solsikkekjerner
50 gram sesamfrø
3 dl kokende vann

Vei opp korn og frø i en bolle. Egentlig skal det være helkorn rug. Jeg fikk ikke tak i helkorn rug, så jeg brukte helkorn hvete. Det gikk veldig fint. Hell over kokende vann, og la dette stå å trekke noen timer eller til dagen etter. Jeg lot det stå på benken med plastfilm over, så ikke for mye vann skulle fordampe.

Deigen:
550 gram hvetemel
60 gram siktet rugmel
60 gram fint sammalt rug
4 dl vann
18 gram salt
27 gram fersk gjær
all skåldingen

Så kommer selve deigen.
Begynn med å blande alt melet med salt. Bryt opp gjæren, og ha den rett i melet. Tilsett 3.5 dl vann, og bland dette godt i en maskin til deigen slipper bollen. Tilsett så resten av vannet gradvis.

Når deigen er eltet godt og slipper bollen, tilsetter du skåldingen. Hvis den er kompakt, bryter du den ned i mindre biter, og tilsetter litt og litt. La så deigen elte til alt er godt blandet inn. Juster med litt mer vann ved behov. Hos meg hadde litt for mye av vannet til skåldingen dampet bort, så jeg måtte ha i en halv dl vann ekstra.

Dekk bollen med plast, og la deigen stå og modne i ca halvannen time.

Ha så deigen over på en melet benk, og elt den forsiktig noen ganger. Del den i to, og rundvirk disse to emnene. Det betyr at du former de til store boller ved å strekke de mellom hendene. Dekk emnene, og la de hvile på benken i en halv time.
Gjør klar to brødformer ved å smøre de godt.

For å styrke hevekreftene, sier Åpent Bakeri, skal du nå benytte en spesiell teknikk. Legg det runde emnet foran deg, og trykk det varsomt litt flatere. Fold inn 1/3 av deigemnet ovenfra og mot deg, og «lim» skjøten med hånda. Så tar du en ny runde, denne gangen fra deg. Skyv så emnet noen cm fremover, og skjøten blir liggende under. Legg deigemnet på denne måten i formen, med skjøten ned. La brødene ligge og etterheve i formen, under et bakeklede i minst 30 minutter, gjerne en time.

På slutten av hevetiden setter du ovnen på 220 grader. Når brødene er ferdig hevet, steker du det på nederste rille i 30-40 minutter.

Jeg tok brødene ut av formen de siste 5 minuttene, så de skulle få farge hele veien rundt. (Mulig jeg har litt dårlige former, men de fungerer utmerket til sitt bruk).
Avkjøl brødene på rist. Selv om det er utrolig vanskelig, anbefaler jeg at du venter til de er avkjølt før du skjærer i de. Men jeg vet… det er vanskelig. For hva er vel bedre enn ferskt grovbrød med brunost?

Deilige kornbrød. I bakgrunnen skimtes havrebrød.

Dette er et skikkelig godt matpakkebrød, som holder seg veldig godt. Pga. skåldingen, blir det holdbart og smuler lite. Så sett i gang og bak, hjemme hos meg har det nå blitt fast søndagstradisjon!


3 kommentarer:

Anonym sa...

Fin blogg :) innviterer deg inn i min mat og selvutviklings blogg. www.nordiskrawfood.com

Anonym sa...

du har vonne

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei anonym.
Hva har jeg vunnet??
Eller er det noe annet du mener?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...