Sider

mandag 17. mars 2014

Bakt torsk med rotmos.

Jeg har virkelig en stor sperre på fisk. Jeg har meter på meter med kokebøker, men leser så godt som aldri fiskeoppskriftene. Erfaring tilsier at for å lage disse rettene trenger jeg fersk flyndre, skatevinger, uer eller ett eller annet jeg ikke kjenner til. Ei heller kan jeg skaffe det, for fiskediskene i innlandet bugner ikke akkurat av fersk fisk. Jeg prøvde meg på en fiskedisk for litt siden, for å kjøpe fersk torsk. Kunne like gjerne stått tosk, for fisken som de kalte fersk, var fisket 9 dager tidligere. Det hele kunne vært unngått om ikke faren min var fra Holmestrand! Det er hans skyld, alt sammen!
Da han flyttet til Kongsberg på slutten av 70-tallet, gjorde han seg til uvenns med alle som solgte fisk her, det er jeg sikker på. Så hva som er "fersk fisk" har jeg fått fra han, den "tosken". 

Vel, nok om det. Her forrige helg var jeg på jentekveld hos ei nydelig venninne fra nord. Hun kan dette med fisk. Vi fikk servert noen helt smashing fiskepakker, noe som jeg må innrømme er uvanlig på slike jentekvelder. Og for en fisk! Nydelig, flakete torsk med fantastisk tilbehør. Vi stønnet og sukket og gaflet i oss, jeg tror ikke jeg var alene om å ønske å slikke asjetten til slutt... Så kommer det for en dag at damen har en "dealer"... som skaffer syyyyylfersk torsk i eske. Min første tanke var å bli satt i kontakt med denne dealeren, og før helgen var over hadde jeg mitt eget forråd av ferske, ferdigrensede nakkefileter. Så når både mann og sønn insisterte på fisk i helga, ble det søndagsmiddag. Takk til Lillian for inspirasjon, fersk fisk og ikke minst en superhyggelig jentekveld. Her kommer min variant av torskepakker med rotmos, til 4 personer:

Du trenger: 
200-250 g ren torskefilet per pers
- fersk eller tinet
5-6 friske sjampinjong
1/2 grønn squash
1/2 gul løk
2-3 ss smør

1 stor eller 2 små søtpotet (ca 600 g)
1/3 sellerirot
2-3 store poteter
1-2 ss smør
1-2 dl melk
litt salt

Begynn med toppingen til fisken, og sett ovnen på 200 gram.
Del opp squash og sopp i ganske små terninger, finhakk løken. Varm opp en stekepanne med litt smør, og stek løken til den er myk og blank. Tilsett så resten, og stek til det er lett brunt. Det kan hende du må ha i litt mer smør underveis, soppen stjeler mye av fettet. Men dette skal fordeles på 4, og fungerer som smør til fisken også. Smak til med salt og pepper, og sett til side.

Rens alle rotgrønnsakene, og del de i jevnstore biter. Dette korter ned koketiden. Ha i en kjele med kaldt vann, og kok opp. IKKE ha i salt nå, da blir det seigt og utrivelig. La dette koke til alt er skikkelig mørt. Da heller du av vannet, setter tilbake på plata og lar dampe litt av seg før du har i smør. Begynn å mose, og underveis sper du med melk. Hvis du gjør dette litt forsiktig, vil du kunne justere melken etter hvor myk du vil ha mosen. Det er vanskelig å anslå eksakt melkemengde, så prøv deg frem. Jeg liker mosen litt tykk og grovmoset. Varm opp igjen og smak til med salt (og ev. pepper).

Mens røttene koker fikser du fisken. Legg hver fiskebit på et flak folie, salt fisken og fordel over de ferdigstekte grønnsakene. Pakk sammen folien, og sett fiskestykkene på rist i ovnen. Fisken bruker 10-14 minutter, litt avhengig av fasong og størrelse på fiskestykket. Men pass på, stek heller ett minutt for lite enn ett for mye. Det kan fort bli en tørr fiskeopplevelse. 

Så er det bare å sørge for at alt er i boks noenlunde samtidig. Server, spis og nyt! 

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...