Sider

søndag 7. august 2011

Marrokansk lammegryte

Regnvær og fremdeles sommerferie, selv om gradestokken ikke er enig. Da jobber vi videre med prosjekt tøm fryseren. Jeg er så heldig å ha en av verdens beste jobber; lærer i videregående skole. Og så har jeg stort sett verdens beste elever. Det kan du se HER. Matfagelevene hos oss jobber hvert år med lam og lammekjøtt, og da får vi lærere ofte sjansen til å kjøpe flott kjøtt til en billig penge. I min fryser lå det masse flott lammebog, så i løpet av regnværsperioder har jeg laget denne retten flere ganger. Jeg har forsøkt å etterlikne noe jeg smakte i utlandet for mange år siden, og syntes det smaker fortreffelig. Og det syntes gjestene og.

Ingredienser:
olivenolje
2 gule løk, hakket
3 gulrøtter, ternet
1 dl mel
ca 1 kg renskåret kjøtt i terninger, eks fra bog
3-4 hvitløkfedd
2-3 ts malt spisskummen
1 kryddermål safran
2-3 cm ingefærrot, revet (ca 2 ts)
ca 1 liter kjøttkraft eller kjøttbuljong
(vann og terninger)
1 boks hermetiske tomater
1-2 dl tørket aprikos, delt i terninger
saft og skall av en appelsin
salt og pepper
ev. friske krydderurter
Varm opp litt olivenolje i en jerngryte. Ha i løken, og sauter den forsiktig. Den skal bli blank, ikke brunet. Etter 2-3 minutter, tilsetter du gulrøttene. La de surre med i ca 3 minutter til. Ha det over i en bolle, og sett til side. Klapp kjøttet lett med et kjøkkenpapir, det skal ikke være for fuktig. Ha melet i en bolle eller plastpose, og ha i kjøttet. La kjøttet bli dekket på alle sider av melet, for du bruner det i flere omganger i kjelen med litt olje. Når alt kjøttet er brunet, har du løk og gulrøtter tilbake i kjelen, sammen med hvitløk, spisskummen, safran og ingefær. Vend dette inn, og tilsett kraften/buljongvannet. Kok opp. Ha så i resten; tomater, aprikos og appelsinskall og saft. Kok opp igjen. Nå kan du velge om du vil sette lokk på kjelen og sette den i ovnen i 150-175 grader i 2 timer, eller skru temperaturen ned og la dette simre på ovnen i en times tid. Skal du ut på tur, kan du jo sette den i ovnen på 100 grader, i 5-6 timer. Sjekk at kjøttet er mørt. Server med ris eller couscous, avhengig av hva du liker og har i hus. Spis og nyt, dette er kjempegodt!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...