tirsdag 26. november 2013

Vanvittig fristende peanøttfristelser.

Det begynner å nærme seg jul med stormskritt, i alle fall raskere enn jeg liker. I fjor var jeg ferdig med alle gaver før 1. desember, og hadde stålkontroll på bakst, pynting og matlaging. I år har jeg ikke snøring… Hvor ble 2013 av? Hva skjedde her Sherlock?
Vel, det er bare å stålsette seg. Fram med kakebokser og PC. Jepp, vi har en tradisjon i Casa Øyen. Nemlig - trommevirvel….. vi skal forsøke en ny julekake hvert år! Og det skal ikke være en julekake. Jeg finner ingen tilfredsstillelse ved å bake «ut-og-inn-kaker». Ikke til forkleinelse for de som gjør det, for all del, men det blir ikke spist hos oss. Ikke engang pepperkakene blir spist hos oss. Vi baker og pynter de, og kaster de i januar. Så derfor søker Google og jeg etter nye slag hvert år. 
For to år siden ble det biscotti med julesmak, i fjor ble det peanøtt- og melkerullcookies (du skal få møte de i løpet av desember). Og i år er det Peanøttfristelser. Stor takk til Anne Cathrine for å dele oppskriften med oss på bloggen sin, Enestående mat. En av de virkelig store bloggene! Jeg forstår hennes ambivalente forhold til disse vidunderlige munnfullene, for har du først fått de i hus, er det vanskelig å la de være i fred…
Med overveldende stor sikkerhet kan jeg meddele at dette er en av våre nye julekaker. Og sommerkaker. Og tamedbortkaker. Og dugnadkaker. Og…. Bare begynn å finne frem ingrediensene du.

Du trenger:

200 g Kelloggs Special K eller All Bran
50 g kokos
1 ts vaniljesukker

120 g sukker
200 g lys sirup
300 g peanøttsmør, grov type

200 g kokesjokolade 
Revet skall av 1 sitrusfrukt
1-2 ts maldonsalt

Begynn med å gjøre klar en liten langpanne, ca 33 x 23 cm. Kle den med bakepapir eller liknende.
Jeg fikk ikke tak i alminnelig Kelloggs Special K, så jeg brukte Kelloggs All Bran. Det fungerte supert, og gav en spennende følelse av at dette var i alle fall litt sunt.
Kryst flakene i en bolle, eller i en kjøkkenmaskin med eltekrok. De skal ikke bli til pulver, bare litt mindre biter. Bland i kokos og vaniljesukker.

Ha sukker, sirup og peanøttsmør i en kjele og varm opp. Sukkeret skal smelte og massen skal bli godt blandet, men det skal ikke koke. Hell så peanøttblandingen over i Kelloggsblandingen. Rør dette godt sammen.
Mens massen fremdeles er varm har du det i formen og fordeler jevnt utover. Jevn ut med en slikkepott eller liknende.
Bryt sjokolade opp i mindre biter, og smelt den. Jeg foretrekker å bruke micro, men du kan bruke vannbad også. Hvis du bruker micro, må du røre hvert 30. sekund. Og når det bare er litt biter igjen, vil du kunne smelte de ved å røre de ut.
Hell så sjokoladen over peanøttblandingen, og bre utover i et jevnt lag med slikkepott. Pynt på toppen med revet sitrusskall og litt maldonsalt.  Jeg har forsøkt å lage med limeskall, det var nydelig. Denne gangen blandet jeg limeskall og appelsinskall. Det var også veldig godt! Nærmere jul skal jeg forsøke med mandarinskall. Her kan du variere smaksopplevelsen en del, faktisk.
Sett formen kaldt en times tid før du deler i passende biter med en skarp kniv. Oppbevares i kjøleskap i tett boks. Der holder de i alle fall en uke. Hvis du ikke spiser de opp, da. Men de egner seg godt til å fryse også.

Nydelig sammen med mitt flotte Figgjoservise!

1 kommentar:

AC sa...

Kjekt å se at det ikke bare er jeg som er hekta på disse ;-)
Og takk for flott omtale av bloggen min <3
Ha en deilig julefeiring med vanvittig mye peanøttfristelser :-D
AC:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...