Sider

mandag 2. januar 2012

Deilige kanelsnurr - fra enkel og skikkelig god gjærdeig!

Dette er noen skikkelig gode kanelsnurrer. Deigen har jeg bakt mange hundre ganger, da i dobbel størrelse. Jeg jobbet nemlig i mange år ved siden av skole og studier, og et av de stedene jeg jobbet, bakte vi disse. Så denne deigen er jeg nesten litt proff på. Nå er det jo tid for turer på ski, og hva er vel bedre å ha med i sekken (eller på hytta) enn hjemmebakte kanelsnurr. Nydelig til kaffe og kakao er de og! Bak en porsjon, og legg i fryseren. Jeg lover deg at dette ikke blir siste gang du prøver disse!


Du trenger:
250 smør
1 liter melk
1 1/2 pakke fersk gjær
1.5 kg hvetemel
250 gram sukker
1 ½ ts kardemomme
1 1/2 ts bakepulver



Sørg for at alle ingrediensene er tempererte. Varm opp melk til ca 30 grader. Smøret skal være skikkelig mykt, så du kan eventuelt ta det et par sekunder i mikroen. Ha mel, bakepulver, kardemomme og sukker i en mikserbolle. Smuldre gjæren i det tørre.

Ha i melk og smør, og miks raskt og lett sammen til en seig deig. Denne deigen er mye løsere (og mer klissete) enn vanlige gjærdeiger. Den skal arbeides minst mulig, både før og etter heving.
La den stå og heve på en lun, trekkfri plass, dekket med plast eller under lokk.

La deigen heve i minst en time. Ikke fall for fristelsen å sette deigen i varmt vann eller på varmekabler, gjærdeiger skal få heve i ro og fred.

Ha deigen på en melet benk, og del den i to. kjevle eller strekk deigen ut til et rektangel. Smør med smør på den ene halvparten av langsiden, og strø med sukker og kanel.

Brett over den delen som ikke er smurt. Skjær opp i rektangler, og snitt hvert rektangel ca ¾ opp en gang til.
Hold hånden på den øverste delen av rektangelet, og bruk den andre hånden til å snurre biten som en tvist. Lag en knute av “tvisten”, og legg begge endene under knuten. (se bildene for eksempel). Jeg lager ganske store snurrer, så jeg får bare plass til 6-8 på hvert brett. Av denne deigen blir det 20-25 store kanelsnurr. Se video av hvordan du kan snurre her:

La de ferdige snurrene etterheve under plast i 30-60 minutter. Pensle forsiktig med et sammenvispet egg, og stek ved 200-210 grader i ca 15 minutter. Lager du dem mindre enn meg, må du kanskje steke dem litt kortere tid.

Jeg er vant til å servere dem med litt melisglasur når vi er hjemme eller på hytta, men uten når vi har de med oss i sekken. Når jeg skal servere, lar jeg de tine på benken (gjerne i fryseposen) i ½-1 time, og lar dem varmes i ovnen ved 150-180 grader i 3-5 minutter, ikke for mye! De skal jo ikke bli mer stekt, bare få tilbake den ferske, nystekte følelsen.

Så nå vet du hva du skal putte i sekken på neste tur i skog og mark! God kanelsnurrtur!

:-)

22 kommentarer:

AlottesVerden sa...

mmmm disse skal jeg helt klart prøve...så utrolig gode ut:)

Godt Nytt År til deg og dine..gleder met til å fortsatt følge bloggen din i det nye året:)

Ann-Charlotte

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk for det, Ann-Charlotte!
Riktig godt nyttår til deg og!

Anonym sa...

Disse kanelsnurrene så kjempegode ut!Sjønner ikke helt hvordan du snurrer de, så litt vanskelig ut! Kan du ikke legge ut en video?
Hilsen Monika

Cathrine Møller Øyen sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Cathrine Møller Øyen sa...

Hei Monika.
Det med video var en god ide, men det blir nok en stund til. Skal ut å reise i 4 uker, så jeg må nok ta det etter det. Men jeg skal forsøke å legge inn en video neste gang jeg baker. Takk for tips!

I et tappert forsøk på å forklare: Vri snurrene som på bildet, og vri de to "delene" sammen til en lang skrue (som en laaang pastaskrue). Hold i en ende med hver hånd, venstre hånd underst. Ta høyre hånd og legg deigen rundt de fingrene du holder med på venstre hånd, og dytt til slutt enden under det hele. Ikke spesielt godt forklart, men et tappert forsøk.

Lykke til med baksten!
Cathrine

Siw I. Furnes sa...

Hei Cathrine! Ja dette var noe annet enn mine kjedelige snurrer so må stappes i muffinsformer for ikke å bli flate ;-) Fant oppskriften din og ikke minst de informative filmsnuttene - så disse skal bakes i morra den dag.
Ha ei god helg!

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk, Siw!
Deigen er ganske så klissete, men hvid du meler hendene godt, hjelper det.
Lykke til, håper du liker de!!

Superkokken sa...

mmm. yummy. så veldig gode ut!!

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk Superkokken! De er veldig gode. I kveld skal jeg muligens legge ut en variant med sjokolade i.. Den var og god!
Cathrine

Lærer'n sa...

Mmm....de var gode Cathrine. Nå kan mor ta opp konkurransen med skisenteret.
Tror du må drøye sjokoladevarianten litt, jeg er så mett ;)

Marianne

Cathrine Møller Øyen sa...

Ble dessverre ikke noen sjokoladevariant, bildene ble for dårlige.
Forsøker igjen neste gang jeg baker de...
Marianne: He-he! Tenker jentene dine er fornøyde, jeg!!

Therese Børke sa...

Dette var virkelig nydelig!!
Jeg bakte dobbel porsjon og med diverse barn i huset og kaffegjester så fikk de jammen bein å gå på... (eller mager å bo i)

Tips til klissete deig: Bruk engangshansker... Ta-da!

Tusen takk for inspirasjon til søndagsbaksten :-)

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk for det, Therese!
Og hansker var et godt tips, ja!! det skal jeg huske på. Puttet du noen i fryseren og, eller forsvant alle i mann og barn?

Anonym sa...

Er konditor av yrke/ utdanning, og må få skryte av denne oppskriften! Ikke bare er den enkel å få til hjemme, men det er desidert den beste hjemmelagde bolleoppskriften jeg noen gang har smakt ! :) Takk

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk for skryt og hyggelig tilbakemelding!

Renate sa...

Hei!
Disse så kjempegode ut og jeg har tenkt å prøve å lage dem snart. Det jeg lurer på er om oppskriften også er egnet til å lage vanlige boller? Fastelaven på søndag... :)
2 ting til; hvilket smør bruker du? Og holder det virkelig med 30 grader på melka? Er så vant med 37 grader ;)
Hilsen Renate

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei Renate. Har ikke forsøkt å lage boller av disse, men jeg ville heller anbefale deg å bruke den vanlige bolleoppskriften min.
http://cathrineoyen.blogspot.no/2012/02/fastelavensboller.html
eller gå inn på etiketten Gjerbakst.
Og ja, det holder lenge med 30 grader. 37 grader er ofte for varmt, for det er topptemperatur for gjær. Når du elter deigen og når den hever, tilfører du energi. Da øker også temperaturen. Siden kanelsnurrene skal eltes så lite, varmer jeg melka noe. Men i bollene mine tar jeg melka rett fra kjøleskapet! (du kan godt ha den romtemperert, men jeg glemmer alltid å ta den ut...)

Lykke til med bollebakst!

Anonym sa...

Disse må jeg prøve hjemme idag! Tror du det er mulig å erstatte sukkeret med stevia eller lign?
Mvh Hilde fra Stabekk

kate sa...

har prøvd de. er bare ALDELES NYDELIGE. fått så mye skryt for de :) så takk for oppskrifta :)

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk, Kate! Så hyggelig å få slike tilbakemeldinger! :-)

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei Hilde fra Stabekk.
jeg har ingen erfaring med stevia eller tilsvarende, dessverre. Men det jeg vet er at gjærdeig oppfører seg annerledes når du fjerner sukkeret, det er en del av gjæringsprosessen. Om stevia kan byttes helt eller delvis ut, må du nesten bare prøve. Hvis ikke noen andre kan svare oss, da? Gi meg gjerne en tilbakemelding når du har prøvd! :-)

Sports Betting sa...

Prøvde disse. Latterlig gode! Takk!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...