fredag 5. oktober 2012

Kylling Biriyani

For en god stund siden fikk jeg en hyggelig pakke i posten fra et nettfirma som selger krydder, nemlig Krydderia.no. Et glimrende konsept for deg som ikke har mulighet til å løpe rundt i forskjellige butikker for å finne eksotiske krydder, eller som ikke har en Asiabutikk i nærheten. Det er mye fint på Rema og Rimi, men det er ikke alltid de har alt en trenger. På Krydderia.no kan du kjøpe krydder, sauser, te, snacks osv. og få det sendt rett hjem! Jeg falt veldig for konseptet, og tok i mot en liten surprisepakke med stor glede. Men hva skal man lage….


 
Lenge lå pakken i skapet. Jeg kikket på den av og til, men kom ikke på noe lurt å lage. Sommeren kom og gikk, og plutselig fikk mannen lyst på indisk mat. Fram med nett og kokebøker, nå skulle krydderet endelig bli lekt med! (jeg har brukt masse av krydderet og sausene altså, men ikke til noe jeg ville publisere på bloggen). En ting jeg ikke har laget før, men smakt mange ganger, er Kylling Biriyani. En smakfull og krydret kyllingrett uten at den er for sterk for mange av oss nordmenn. Mannen var over seg av lykke, dette var noe av d et beste jeg hadde produsert på lenge. Det krever litt planlegging, men ellers er det ikke spesielt krevende.
 
Ofte brukes det hele kyllinger i biter i indisk mat, men vi gjorde det enkelt og bruke kyllingfilet denne gangen. Men hele kyllinger blir ofte mer smakfullt, bare husk å la den steke litt lengre enn om du bruker filet.


Dette trenger du til to voksne:
1 Stangekyllingfilet (ca 400 gram)
2-3 ss ghee (eller olje)
30 gram mandler, cashewnøtter, eller en blanding av disse to
1 liten løk
200 gram ris
1 ts salt
2 laurbærblader
4-5 dl vann
noen safrantråder (valgfritt)
frisk, rød chili
en neve frisk koriander

Marinade:
1 ts garam masala
½ løk
4-5 cm frisk ingefær
1-2 hvitløkfedd
1 dl Tyrkisk yoghurt eller matyoghurt

Biriyanikrydder:
4 hele pepperkorn, svarte
3 hele nellik
3 grønne kardemommekapsler
1 sort kardemommekapsel
1 liten kanelstang
½ ts gurkemeie


Begynn med å lage marinaden. Rens og grovhakk ingefær, og kjør alle ingrediensene i en hurtigmikser til en glatt blanding. Del kyllingfiletene i 3-4 biter, og gni de inn med marinaden. La de marineres i minst en halv time, mens du tilbereder resten.
 
 
Gjør klar krydderblandingen. Kardemommekapslene knekkes, og frøene tas ut. Støt de lett i en morter. Bland kardemommen med hel pepper og nellik, en bit kanelstang og litt gurkemeie. Sett det til side til litt senere.
 
Varm ghee eller olje i en gryte/panne, og stek nøttene til de blir gyllent brune. Ta de opp og legg på et kjøkkenpapir. La resten av fettet ligge igjen i pannen, og stek løken i dette. Den skal ikke bli brun, bare blank og myk. Ta opp halvparten av løken og spar til servering.


Ha krydderblandingen og laurbærene i pannen sammen med løken, og stek kyllingen sammen med dette. Ha også i all marinaden. Snu kyllingen ofte. Etter ca 10 minutter tilsetter du ris, vann og salt. La dette stå og trekke i 15-20 minutter under lokk, rør av og til.
 

Mens retten koker kan du rense chilien, fjern frøene, og strimle den i tynne strimler. Grovhakk frisk koriander. Etter ca 10 minutter legger du en liten klype safrantråder i en ss varm vann. Når retten er ferdig, vannet er absorbert og risen er myk, rører du inn safranen. Hvis du ser pepperkorn og nellik når du rører inn safranen, kan du gjerne ta de ut.
 

Legg opp på fat, og pynt med chili, koriander, den stekte løken og nøttene. Server umiddelbart, gjerne med nanbrød til! Og nyt hjemmelaget indisk mat!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...