Dette er de mest fantastiske bollene i verden!! Oppskriften er hentet fra Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra Bakeriet i Lom.
Her er det mye nyttinge tips til oss hjemmebakere. Jeg skal forsøke å guide gjennom de viktigste trinnene, men anbefaler på det varmeste å kjøpe boken!
Du trenger:
1 kg hvetemel
1/2 liter melk
150 gram sukker
1 ts salt
15 gram kardemomme (ca 3 ts)
1 stort egg
50gram fersk gjær
150 gram romtemperert smør i terninger
Ha alle ingrediensene untatt smøret i en bakebolle. Gjæren smuldrer du bare mellom fingrene. Dette skal elte så lenge at du ikke trenger å stresse med å røre ut gjær osv. Melken tar du rett fra kjøleskapet! Ikke varm opp væsken! Gjær trives best i temperaturer mellom 20-30 grader C, og med energien som blir tilført deigen under elting, får deigen høy nok temperatur.
Når deigen er smidig og slipper kantene, tilsetter du smør i terninger og elter videre i minst 15 minutter til. Sørg for at alt smøret er eltet godt inn.
Legg plast over deigen, og la den stå å heve i romtemperatur til dobbel størrelse. Jeg lar den stå minst en time.
Når deigen er hevet ferdig, deler du den opp i ca 20 emner, og triller til boller. Dette blir ganske store boller, men det er helt ok! Sett bollene på et stekebrett med bakepapir eller annet stekeunderlag, og la de etterheve under plast i minst en time til, til ca dobbel størrelse. Etterhevingen er veldig viktig!
Det er heller ikke noe i veien for å legge en ss vaniljekrem i hver før du steker de, da får du skoleboller!
6 kommentarer:
Eg bake og bollene mine etter den oppskriften, de blir så fantastiske gode og luftige. Bakdelen e jo at alle andre sine boller ikkje e lika gode som mine, hihi...
Kjekk blogg du har her, eg følge med vidare
Klem fra Linda
Hei Linda!
Da kan du bli helten i gata, med verdens beste boller!
Takk for hyggelig tilbakemelding!!
Helt utrolig gode boller. Men 15 gram av salt og kardemomme virker litt mye syns jeg. Kan bare være vekten min som er dritt, men... Satset på ca. 1ts hver i stedet jeg. Ble allikevel de beste bollene jeg noen gang har laget.
Takk for nok en fantastisk oppskrift!
Hei Nick.
Jeg har og gått ned på saltmengden, så jeg skal endre det i oppskriften. Men kardemomme-mengden står jeg ved :-) Det sakl smake skikkelig kardemomme. 15 gram er ca 3 teskjeer.
Og ja, det er verdens beste boller! Hurra for Morten Schakenda!!
Kjøpte i trondheim , sku være verdens beste boller fra dette bakeriet. Men fysj bollene smakte så mye kardemomme at de gikk i søpla. Så for de som ikke er glade i overkrydrede boller. Vil jeg si den t- skjea holder. Også salt som en bør og redusere
Hei, kan deigen heves over natten i kjøleskap ?
Legg inn en kommentar