fredag 8. mars 2013

Hjemmelagde hamburgerbrød.

Junior har fått ny kokebok! Hellstrøm har om mulig blitt ennå mer folkelig, og ga i fjor ut årets "Beste norske kokebok". Juryens begrunnelse var blant annet: "Aldri før har noen tatt små kokker så på alvor som det Eyvind Hellstrøm gjør med sin bok beregnet på kjøkkenets juniorer. Vår mest berømte kokk tar frem sine luneste sider." Vi her i heimen er helt enig. 7-åringen er veldig stolt av boka, og trekker den stadig frem. Han er litt liten til å kokkelere på egen hånd ennå, men med litt hjelp fra mor, blir det både middager, dessert og frokost.

Lise Finchenhagen (også en av våre favoritter) sa for noen år siden at det går an å forebygge kresne unger ved å inkludere dem på kjøkkenet. Jeg skal love at det har fungert! Junior smaker på det meste, og utvider stadig repertoaret sitt. Han liker til og med å være med på matbutikken!
Denne gangen var det fredagstacoen som sto for fall... Hellstrøm har et glimrende forslag til taco, og vi skal prøve det snart. Men denne helgen var det ønskelig med burger. Og hjemmebakte burgerbrød er det lite som slår! Ærlig talt... du bør prøve. Det var så mye bedre!


Du trenger:
1 kg hvetemel
5.5 dl melk
50 gram honning eller sukker
10 gram salt
1 egg
25 gram gjær

50 gram smør

egg til pensling
sesamfrø

Alle ingrediensene bør vare romtemperert. Jeg bruker samme teknikk som på bollene, med å elte inn smøret til slutt. Dette er min egen vri på oppskriften. Jeg foretrekker fersk gjær fremfor tørrgjær, men begge kan brukes.

Bland alle ingrediensene bortsett fra smøret i en kjøkkenmaskin, og elt det godt sammen i ca 10 minutter. Ha så i det myke smøret, og elt videre 10 minutter til. Deigen skal være myk og smidig, og slippe bollen i eltemaskinen.

Dekk bollen med plast, og sett den til heving på et lunt sted. Deigen skal heve til ca dobbel størrelse, det tar i underkant av en time, vanligvis.

Hvelv deigen på benken, og strø mel over ved behov. Del i 12-16 boller, avhengig av om du vil ha store eller små. Jeg lagde 12 store burgerbrød.

Rull til fine boller, og kjevle dem så godt ut. Eventuelt kan du klemme de flate med hånda etter at du har lagt de på stekebrettet. Dekk med plast eller et kjøkkenhåndkle, og la de heve videre. Hellstrøm anbefaler 30 minutter, men jeg lot det gå nesten en time med siste brettet. Da ble de ennå større, og litt luftigere enn første brettet som hevet ca 40 minutter.

Pensle lett med sammenvispet egg, og strø med sesamfrø.
Stekes midt i ovnen ved 180 grader i ca 20 minutter. Avkjøl på rist, og frys ned umiddelbart de du ikke spiser opp.


Når du skal bruke de frosne, lar du dem tine opp, gjerne i kjøleskap, før du gir dem en oppfriskning i ovnen i 3-5 minutter ved 180-200 grader. Da blir de helt som nystekte igjen!

3 kommentarer:

Ruben sa...

Ah de så gode ut! Bruker å lage hjemmelaget burger, og nå tror jeg at jeg skal hive meg i rundt og lage hamburgerbrød også!!

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei Ruben.
Det er verdt det! Opplevelsen av en god burger kan ikke sammenliknes med "kjøpeopplevelsen". Mer mer mat er det nok i et hjemmelaget, også. Lykke til!!

AliA sa...

Takk for en nydelige hamburgerbrød :) jeg bakt den nå og venter på resultat men er sikkert det kommer å smake godt .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...