søndag 20. mars 2011

Grove rundstykker.

Lørdag og bakedag. Er så lei av ferdigkjøpte rundstykker med fint mel og for mye luft, så da sto grove rundstykker på menyen. Dessverre var min elskede grønne Kitchen Aid levert på service på morgenen, men jeg har jo en flott Kenwood Major også! Frem fra glemselen med den, en liten vask, og så: like god som ny! Etter at min snille mann kjøpte Kitchen Aid til meg, har jeg vært helt frelst! Den er jo så vakker, og så dyktig! Men nå skal nok Kenwooden få kjørt seg også, så mye som jeg forsker på kjøkkenet! Og til gjærbakst, hvem slår vel denne flotte maskinen... Frem med ingrediensene, og til eltekroken!


Ingredienser:

6-700 gram hvetemel

500 gram grov sammalt hvete

5 dl melk

2 dl vann

1 pakke gjær (helst fersk)

1-2 ts salt

3-4 ss smør

Det er lurt å finne frem og måle opp alle ingrediensene først. Jeg er egentlig et rotehue, for å si det rett ut, så derfor må jeg strukturere meg veldig bevisst. Klart det hjelper når jeg skal forsøke å dokumentere det jeg gjør. Start med å røre ut gjæren i det lunkne vannet. Jeg varmer opp melken i Tupperware sin microkanne. Det er så lettvint, i stedet for å styre med kjele osv. Takk og lov for micro! Væsken skal være ca 37 grader.
*
Rør sammen melken, gjærblandinge, salt og smeltet smør i mikserbollen. Bland så i mesteparten av melet. Hold igjen ca 10 % av melet.
*
Mel er en lunefull greie. Fuktinnholdet i melet varierer veldig, derfor må du alltid prøve deg fram. Jeg velger å holde igjen ganske mye mel, for så å tilsette det resterene ved behov. Det er lettere å ha i mer mel etter hvert, enn å få for hard deig og måtte tilsette mer væske! Jeg er veldig glad i økologiske produkter. Jeg kan ikke så mye om det, men jeg liker tanken på litt "renere" mat, uten for mye tilsetningsstoffer og sprøytemidler. Men hvem vet, kanskje blir jeg lurt trill rundt...
*
Likevel; jeg bruker mye økologisk mel, og gjerne kortreist mel også. Hvetemelet er fra Kvelde Mølle. Det grove melet fant jeg på Meny, det er grovt og sammalt. Og skikkelig godt! La deigen elte til du får en skikkelig myk og fin deig, uten at den er klisset.
*
Ha den over i en bakebolle med tett lokk, for eksempel en slik som denne Vippeskålen fra Tupperware. Og så så fin i fargen da gitt! Lokket har til og med en liten "titteluke" (som også kan brukes som piskekrans, selvfølgelig).
*
Jeg setter bakebollen i kummen med vann litt varmere en lunkent, ca 45 grader C. Så får deigen heve der i ca 30 minutter. Lokket spretter gjerne av når deigen hever, men jeg lar den stå minst 30 min selv om lokket spretter før. Så er det bare å hvelve deigen ut på en melstrødd benk. Ikke for mye mel, jeg overdrev nok litt på bildet. Jeg elter ikke deigen nå.
*
Del opp i ca 24 emner (= to stekebrett). Trill ut rundstykker i den formen du vil ha de. Jeg liker avlange, det passer best til pålegget, syntes jeg.
Etterhev så i ca 30 minutter under plast. Jeg tar og trekker en plast bærepose på fra hver side, da hever de godt.

*

Jeg pensler de med melk, og strør med rå, usaltede gresskarkjerner. Junior vil ha de "bare", så halvparten gjør jeg ikke noe med. De bare skjærer jeg et par spor i, for syns skyld. Da blir de så pene, så.

*

Steker de på silicon bakeunderlag fra Tupperware. Det kan brukes igjen og igjen, mine er nesten 10 år! Tenk på hvor mange bakepapir jeg har spart, da! (men som du ser, det ene brettet ble dekt med bakepapir. Trenger et siliconunderlag til!)

*

Stek de ved 225 grader C i ca 13-15 minutter.

Avkjøl på rist, og så: Nyt! Disse rundstykkene egner seg veldig godt til å fryses. Når du skal tine dem, varmer du de i ovnen på 150 grader i ca 10 minutter. Da blir de som ferske igjen!

4 kommentarer:

Cathrine Møller Øyen sa...

Og så burde jeg tatt et vakkert bilde av den lekre haugen med rundstykker, men fikk ikke amatøren med seg ;-)

Anonym sa...

Hei Cathrine
Nå har jeg smakt dine rundstykker. utrolig gode

Anonym sa...

Brukte denne oppskriften til lunch. Resten av ryndstykkene ble spist til middag og kvelds. Takk for tipset. Flere gjærbakstoppskrifter mottas med takk....

Cathrine Møller Øyen sa...

Så hyggelig! Ennå hyggeligere om du skriver hvem du er, så jeg kan takke!
Cathrine.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...