søndag 8. april 2012

Polarbrød

Jeg er så usannsynlig skeptisk til en del ferdigprodukter, som for eksempel polarbrød. Hva er det egentlig poden får i seg? Hvorfor varer de nærmest evig den ene gangen, for å mugne etter to dager den andre gangen? Så siden jeg er så kritisk, får jeg heller gjøre noe med det. Bake selv!
Jeg har ikke bakt polarbrød for, men prinsippet er vel enkelt; myke og flate brød, med søtlig smak. Jeg er veldig fornøyd med mine hamburgerbrød, så jeg tok utgangspunkt i den oppskriften, tilsatte litt sukker, og brukte mer melk enn vann. Da blir de mykere enn om du bruker bare vann. Og du store så gode de ble!! I tillegg brukte jeg mitt favorittmel fra Kvelde mølle, det får jeg fra Nystad Gårdsutsalg ved Efteløtbrua. Fantastisk mel!! Og ungene digget resultatet! Jepp, disse skal vi bake ofte, har jeg lovet min sønn. Her er oppskriften min:

Du trenger:
5 dl sammalt hvete
5 dl hvetemel
2 dl melk
1.5 dl vann
2 ts tørrgjær
50 gram sukker
2 ss olje

Bland alt i en kjøkkenmaskin, og elt til du får en smidig deig, ca 10 minutter. La deigen heve i minst en time, på en lun plass. Men ikke “lur” deigen til å hurtigheve ved å sette den et varmt sted, la den få gjøre jobben sin selv. Da får du best resultat.

Sett stekeovnen på 200 grader. Ha deigen på et lett melstrødd bakebord, og del den i ca 10 emner. Rull hvert emne til en bolle, og kjevle de ut til flate leiver, ca 1 cm tykke. Legg emnene på en stekeplate, og prikk med en kakenål eller liknende. La de etterheve under plast i 15-20 minutter, for de skal ikke heve så lenge at de blir høye og luftige.

Stek ved 200 grader over- og undervarme i ca 11-15 minutter. De skal ikke bli brune, bare lett gylne og ferdige. Når du snur de og banker med en finger på bunnen, skal det komme en hol lyd. Da er de ferdigstekte.

Avkjøl på rist under et klede, og pakk de i en plastpose eller tett boks så snart de er avkjølte nok. Eller frys ned, så har du til en annen dag.

Smakte nydelig med hjemmerørt bringebær til! Og ungene elsket de, jeg hadde tre 6-åringer på lunsj da de var ferdige. Dommen var unison: NAM!

22 kommentarer:

Elisabeth i Tanketanken sa...

Disse tror jeg må testes her også. Frøken 5 1/2 er lite glad i sprø skorper, og da bør disse være midt i blinken. Kanskje til og med prøve med den store hjerteformen vi bruker på pepperkakene? :)

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei Elisabeth.
For en kjempegod ide å bruke store pepperkakeformer! Det skal jeg forsøke neste gang!
Jeg hadde spart to polarbrød til dagen etter. De lunket jeg litt på i ovnen ved 150 grader, 2-3 minutter bare. De ble supre!

Håper vesla blir fornøy, og takk for hyggelig tilbakemelding!!

Torunns- fristed sa...

Jeg har testet disse nå, og har prøvesmakt, de var utrolig gode, regner med det er to jenter som blir glade da de kommer hjem fra skolen nå :)
Og jeg som aldri baker gjærbakst fordi de alltid blir misslykka, men disse ble flotte :)

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk, Torunn.
Det var utrolig hyggelig å høre!!!
Setter så stor pris på kommentarer på innleggene mine, og denne var jo spesielt hyggelig, da!
Du burde prøve bollene mine også, de er supre!
http://cathrineoyen.blogspot.com/2012/02/fastelavensboller.html

Anonym sa...

Jeg har aldri kjøpt Polarbrød noensinne,- de ligger i fryseren på nærbutikken og frister aldeles ikke ei gammal kjerring som vokste opp på "hjemmelaget alt mulig". Men disse så supre ut. Takk for oppskriften :)

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk for kommentaren! Ja, jeg likte de godt, og etter første baksten har jeg aldri mer kjøp jeg heller. Nå spør guttungen om ikke vi kan bake polarbrød sammen.
Kjempehyggelig!!

Solstjerne sa...

Fant bloggen din her om dagen og dei her er det første eg har prøvd ut. Nå baker me dei for andre gang på 3 dager, nå så mange at det går i frysen og har for ei uke. Kommer heller aldrig til å kjøpe i butikken mer. Fantastisk gode! Takk for oppskrift. :D

Mie Henriksen sa...

Hei! Ser veldig spennende ut, skal prøves senere i dag!

Men, hvor mange polarbrød er oppskriften beregnet på? :)

Cathrine Møller Øyen sa...

Ca 10 emner står det i teksten, men jeg har de siste gangene laget flere, litt mindre brød. Prøv deg fram med den størrelsen du liker, og hva som passer best for deg og ditt behov :-)
Håper du liker de, Mie!

Anonym sa...

Disse skal prøves ut:) men, er ikke så in i dette bakegreiene;) MÅ man bruke samalt mel, eller kan man bruke 10dl hvetemel?

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei!
Du kan godt bruke bare fint mel, de blir sikkert gode. (om enn ikke så sunne, kanskje...)
Lykke til med bakingen!

Katrines Scrapperier sa...

Disse bakes nå. Både ungene og jeg gleder oss til å smake

Cathrine Møller Øyen sa...

Så hyggelig, Katrine.
Håper de falt i smak!

Mvh Cathrine

Torunns- fristed sa...

har bakt disse igjen i dag, er veldig gode og populære, håper det er greit at jeg har linka tilbloggen din på fb. Jeg har også bakt bollene dine flere ganger, og de har blitt favorittoppskrifta her hjemme :)

Torunn

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk, Torunn! Så hyggelig kommentar!
Jeg var inne og tittet på bloggen din og, den var skikkelig koselig!
Hyggelig at du lenket til meg!

Mvh Cathrine

Markablogg sa...

Takk for at du delte oppskrift, disse falt virkelig i smak hos 2 åringen og resten av familien og blir helt sikkert lagd flere ganger :-) Håper det går bra at jeg lenket til bloggen din.
Monica

Unknown sa...

Disse så fine ut:-)
Polarbröd er faktisk bakeriet i Sverige som produserer disse, og der kalles de (de som er mest vanlige) for "Hällakaka". Polarbröd produserer en hel haug med forskjellige tynnbrød, knekkebrød og div. andre "brød" som ligner på Hällakaka. De holder til i nordre delen av Sverige. Første gang jeg var borti det var i Kålaboda, noen mil fra Umeå, der bestemor var etter krigen. Da fantes den mer eller mindre bare der oppe...
Bare sånn til opplysning:-)

Anonym sa...

Prøvde disse i dag, da vesla ikke er så glad i vanlig brød, og de ble VELDIG gode!! Ble litt for tykke og litt for mye stekt, men det gjør ikke noe. Jeg kjevlet ut og brukte litt store pepperkakeformer til å stikke ut med, så nå har vi polarbrødmenn og polarbrødhjerter.

mammalaila sa...

Tror du man kan erstatte sukker med sukrin el natreen

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei Mammalaila.

Jeg har dessverre ikke peiling, jeg holder meg langt unna sukrin, stevia og alle disse alternative sukkervariantene. Mest fordi jeg ikke kjenner noe som helst til de eller egenskapene deres. Men hvis du prøver, hadde det vært supert om du la inn en kommentar på hvordan det gikk. Det er sikkert flere som lurer. :-)

Anonym sa...

Desse polarbrøda ser veldig gode ut, men skal det ikkje vera salt i oppskrifta?

Cathrine Møller Øyen sa...

Jeg har ikke hatt salt i, men du kan sikkert prøve deg frem med litt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...