lørdag 10. september 2011

Grove hamburgerbrød.

Hamburgere er i utgangspunktet ikke så usunt, sier de som har greie på ernæring. Det er dressingen og brødet som er usunt. Jeg er i grunn ikke så glad i dressing, så da står bare brødet igjen. Men det er jo enkelt: bare å bake grove brød selv, det. Jeg bakte disse for første gang i sommer, etter å ha sett de hos Kristins Middagstips. Enkle, knallgode, og kjekke å ha i fryseren. Nå ble ikke grillsesongen all verden, så vi har nylig laget en porsjon til. De funker godt til fiskekaker også, fiskeburger er en hit for liten og stor her hjemme. Da går vi for skikkelige fiskekaker eller steinbittkarbonader, noe med mye fisk og uten “ost og bacon”. Har lite respekt for mat som prøver å utgi seg for noe annet enn det det er! Som laksepølser… Pøh! Fisk er fisk, skal ikke smake som pølser eller bacon!
Oppskriften er opprinnelig til 12, men jeg drøyde den til 15 brød, for jeg liker ikke så mye bakst på burgeren. Men det bestemmer du selv.


Du trenger:
4 dl vann
3 dl melk
50 g gjær
1 ts salt
1/2 ts sukker
2 ss olje
1 liter hvetemel
1 liter sammalt hvete
Egg til pensling
sesamfrø til dryss


Varm opp melk og vann i en kjele til ca 37 grader. Smuldre gjæren i en mikserbolle og tilsett melkeblandingen under omrøring sammen med olje, sukker og salt. Spe på med hvetemel til du får en fast, fin og glatt deig som slipper bollen. Bruker du tørrgjær, rører du det ut i det våte på samme tidspunkt som fersk gjær. Det er ikke sikkert du trenger alt melet. Resten kan du bruke til utbaking. Dekk til bollen og la deigen heve i ca 40 minutter til dobbel størrelse.


Ha deigen på et bakebord med litt mel, og kjevle ut til ca 2 - 2,5 cm tykkelse. Bruk en utstikker og stikk ut passe store. Brødene skal være på 10-12 cm i diameter. Legg brødene på et stekebrett og dekk dem tilla de etterheve på et lunt/varmt sted i ca 20 minutter. Pensle med egg, og strø med sesamfrø.


Stek brødene ved 225 grader i 12-15 minutter. Avkjøl på rist. Disse er supre å fryse ned, men vent da til de er helt avkjølt før du har de i fryseposer og putter de i fryseren. Ved opptining lar du de tine i posen i romtemperatur, og før du eventuelt varmer de 2-3 minutter i stekeovnen ved 200 grader.


Server med kjøtt eller fisk, og bli dagens helt!


5 kommentarer:

Elisabeth sa...

Disse så gode ut og må testes. Regner med det er melka i deigen som gjør at de blir myke og ikke spør som rundstykker?

Cathrine Møller Øyen sa...

Litt usikker på det... De blir litt sprø oppå hvis du pensler emd egg, men et triks er å la de kjøle av under et klede.
(er ikke god nok på bakekjemi til å gi et kvalifisert svar, men mine speltrundstykker med melk blir jo og myke...)
Vi liker de i alle fall godt her! Så lykke til!

Ingunn sa...

Dette var kjempegode hamburgerbrød!! Nå hoppet vi litt over endel heving, men sånn er det vel i hverdagen! Disse skal bakes opp og fryses ned! *nam*!

http://tankespinnlangsveien.blogspot.com/2011/09/hjemmelaget.html

Gleder meg til å prøve flere oppskrifter.

Kjerstin sa...

Vet du om man får samme resultat hvis man erstatter hvetemelet med spelt?

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei Kjerstin.
Erfaringsmessig vet jeg at spelt ikke hever like godt som hvete, ellers er egenskapene og næringsinnholdet likt. Pass på å ikke ekte en deig av spelt like mye som hvetedeigen, det virker som speltdeigen ikke liker det like godt.
Lykke til, det blir sikkert kjempegodt med spelt!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...