Sider

fredag 11. mai 2012

Laks med nøtteskorpe og spicy agurksalat.

Jeg har vært inne på det før, at gode retter kan oppstå sånn helt plutselig. Denne laksen ble til fordi mannen ringte og fortalte at han ble litt forsinket. Da hadde jeg litt lengre tid på middagen enn jeg først hadde planlagt, og kunne leke litt med råvarene. Urteskorpe har jeg ofte laget til laks og torsk, og det smaker fortreffelig. Det kan du se her. Dette var en variant som oppsto fordi det tilfeldigvis sto noen valnøtter på benken. Og det ble en skikkelig høydare, mannen mente at dette var søndagsmiddag midt i uka! Ikke var det komplisert, heller. Men det løftet hverdagslaksen betraktelig! Oppskriften er til 4 laksefileter, sånn cirka.

Til laksen:
Laks, ca 150 gram til hver
1 dl brødsmuler
¾ dl hakkede valnøtter
10-12 blader frisk basilikum i strimler
1 ½ ss god olivenolje
revet skall av ½ lime
en skvis lime
en klype maldonsalt og et par drag med pepperkverna

Spicy agurksalat:
½ agurk
2-3 vårløk
½ rødløk
1 neve sukkererter
½ chili uten frø (ev. tørkede chiliflak)
1 dl lettrømme
en klype maldonsalt og et par drag med pepperkverna
en skvis lime

Sett ovnen på 200 grader. Rør sammen brødsmuler, revet limeskall, hakkede valnøtter, litt maldonsalt og et par drag med pepperkvernen. Skjær basilikumbladene i fine strimler og ha det i. Ha så i olivenolje, og bland godt. Legg fisken på et ildfast fat, og fordel toppingen over. Stek i ovnen ved ca 200 grader i 12-13 minutter. Toppingen gjør at fisken trenger litt mer tid enn vanlig.

Spicy agurksalat:
Start med å dele agurken i to på langs. Bruk en teskje til å skrape ut kjernen. Ta så grønnsakskrelleren eller en ostehøvel, og "skrell" lange strimler av agurken. Det blir så lekkert! Rens rødløken, og del den i tynne båter eller skiver. Skjær vårløken i ringer, og sukkerertene i skiver.
Bland sammen rømme, olje og limesaft til en dressing, smak til med salt og pepper. Hvis du har fersk chilli, fjerner du frøene, og skjærer sen i tynne ringer og blander med grønnsakene. Bruker du tørkede chilliflak, blander du de i dressingen. Bland lett dressingen med grønnsakene.

Server med poteter, ovnsstekte potetbåter eller tilbehør etter eget ønske. Sett deg tilbake og motta masse skryt!




6 kommentarer:

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk, Magne!
Nå ble jeg kjempestolt, og veldig, veldig glad!!
Hurra!!!
Mvh Cathrine

Jenny sa...

Er stolt av å ha deg som lærer! Du er ei flott dame, Cathrine! :-)

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk, Jenny!
Det var varmende ord!!
Klem

Anonym sa...

Nam nam..
Denne skal definitivt prøves!!
:)

Bjørn G. sa...

Synd med lokk og fingertupper , men det ser "himmelsk" ut. Lurer på om jeg tør prøve ?Stå på , dette er bra !

Cathrine Møller Øyen sa...

Takk Bjørn, for hyggelig kommentar! Går bra med fingertuppene, altså :-)
Interiør drops: Lykke til med denne, håper du syntes det er verdt det! (og det tror jeg nok...) :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...