søndag 11. mars 2012

Sitronkjeks.

Disse kjeksene er helt fantastiske! Frisk sitronsmak, sprø, og holder en evighet i boksen (om de noen sinne hadde fått sjansen)… Her er det mye igjen for innsatsen, for å si det slik!
Hva med å bake en porsjon søndagskaffen?

Deigen er tradisjonell småkakedeig, men det som topper det hele, er at du ruller kulene i et sitronsukker før steking. Det er liksom bare prikken over i-en, for å si det sånn. Det gir en slags karamellisert ytre, med frisk sitronsmak. Mmmmmm!
Til deigen trenger du:
1/2 dl nypresset sitronsaft (ca 1 sitron)
100 + 100 gram smør
ca 350 gram hvetemel
1 ts bakepulver
en klype salt
75 gram sukker
1 egg
2 ss finrevet sitronskall

Sitronsukker:
1 ss finrevet sitronskall
ca 1 dl sukker


Steketemperatur: 200 grader (over- og undervarme)
Steketid: Midt i ovnen i 8-10 minutter
Vask sitronene godt. Jeg vasker de i lunkent vann, og børster de lett med en myk børste. Får du tak i økologiske sitroner, er de aller best. Riv skallet av sitronen, før du presser saften ut av den. Varm sitronsaften forsiktig opp, og rør ut 100 gram mykt smør i saften. Ta av platen.
Bland hvetemel, salt og bakepulver i en bolle. Rør smør og sukker hvitt (gjerne i en mikser), før du har i egg og det smeltede sitronsmøret. bland godt sammen, og ha i revet sitronskall. Ha til slutt i det tørre. Rør til det er blandet i. deigen skal være løs, men akkurat så fast at du får rullet kuler. Er deigen for løs, kan du ha i litt mer hvetemel, eller legge den kaldt en liten stund.


Bland sammen sukker og revet sitronskall. Trill ca 40-45 kuler av deigen, og rull disse i sitronsukkeret. Sett dem på bakepapirkledt stekebrett med litt mellomrom imellom.

Press ned hver deigkule med en stekespade eller liknende. Hvis det er mer sitronsukker igjen, kan du drysse det over kakene før steking.

Stekes ved 200 grader i 8-10 minutter, til kjeksene er gjennomstekt og lett brun i kanten.

Flytt de over på en rist, og la de avkjøle helt før du har de over i en kakeboks. Lurer på hvor lenge de varer hos deg...?

Denne oppskriften har jeg lånt fra TRINEs MATblogg, som igjen hadde latt seg inspirere av bladet Tara. Men jeg har droppet valmuefrøene hun hadde i sin.

2 kommentarer:

myfoodpassion sa...

Liker å ha kjeks til kveldsteen.
Disse ser ut å passe perfekt.

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei!
De er nydelige til te! Lurte på om jeg skulle forsøke en variant med appelsin til påske. det må jo bli godt?!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...