søndag 4. mars 2012

La-la-la-la-lasagne!

La-la-la-la-lasagne!
Utallige varianter og smaker og ingredienser kan til sammen bli en lasagne. Jeg sverger til en ganske tradisjonell type, i alle fall slik vi nordmenn er vant til å servere og få servert lasagne. Tomatsaus med kjøtt, ostesaus og pastaplater. Og masse god ost, både i og på toppen. Og så kan du lage den klar i god tid, og bare hive den i ovnen 25 minutter før du trenger den... og så står den bare der. Og venter på at noen skal nyte den!

Du trenger:
Tomat- og kjøttsaus:

2 porsjoner
hjemmelaget tomatsaus
eller

litt olje
1 liten løk
2-3 hvitløkfedd
3 bokser hermetiske tomater
2 ss tomatpure
krydder, som basilikum og oregano
½ ts sukker

I tillegg:
400 gram karbonadedeig
1 -2 finrevne løk
1-2 finrevne gulrøtter

Hvit ostesaus:
30-40 gram smør
2 toppede spiseskjeer mel
8-10 dl melk
litt nyrevet muskat
2-3 dl revet ost

14-20 lasagneplater
revet ost til toppen


Begynn med kjøtt- og tomatsausen. Hvis du ikke har ferdig tomatsaus i fryseren, får du lage en enkel en. Finhakk en liten løk og 2-3 hvitløkfedd. Fres dette lett i litt olje til det er mykt og blankt, det skal ikke bli brunt. Ha i tomatboksene, tomatpure og kok opp. La koke i 10-15 minutter, før du smaker lit med krydderurter, enten tørkede eller friske. Bruker du tørkede, bør de få koke med en stund. Bland tomatsausen med stekt kjøttdeig.

Lag ostesausen slik: Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Rør ut melet, så det blir en klumpfri masse. Spe med melk, noen få desiliter av gangen. Rør helt ut alle klumpene mellom hver gang. Når du syntes sausen er passe tykk, lar du den småputre i 4-5 minutter under omrøring.sausen skal være litt tykk, men ikke grøtliknende. Riv i litt muskat, tilsett osten. Jeg bruker en blanding av Jarlsberg (2.5 dl) og parmesan (0.5 dl). Rør til all osten har smeltet i sausen.

Begynn nå å bygge lagene: Nederst legger du et lag kjøttsaus. Så lasagneplater. Oppå dem, har du ostesaus, den skal dekke platene helt. Så ny kjøttsaus, plater, ostesaus osv. Avslutt med plater og ostesaus, før du drysser over med revet ost. Jeg bruker også her mest Jarlsberg og litt revet parmesan. I min form ble det fire lag plater og saus, det er perfekt, spør du meg. Den formen jeg bruker her, er ca 30 x 40 cm. Det er Ultra Pro Lasagnefatet til Tupperware, men du kan bruke en hvilken som helst ildfast form i omtrent samme størrelse


Nå kan du gjøre flere ting. Du kan sette formen i forvarmet ovn ved 200-210 grader i ca 25 minutter. Eller du kan dekke til formen, og sette hele formen på vent i kjøleskapet til seinere på dagen eller dagen etter. Eller du kan putte hele formen i fryseren, og spare til en dag med dårlig tid.


Denne porsjonen er nok til 6-8 personer. Jeg deler den ofte på to former, og fryser ned den ene. Da har du rask, hjemmelaget mat tilgjengelig. Og det tar omtrent like lang tid å lage en som to!


Bon apetit!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...