onsdag 29. februar 2012

Grove pizzasnurr.

Det er så mye deilig mat en kan lage og ha med ut på tur! Vi har vinterferie nå, og har planlagt denne uken godt. På forhånd lagde vi en sunn og variert middagsmeny, basert på hva vi hadde i fryseren (god måte å tømme fryseren på). Og så har jeg bakt. Kanelsnurr (selvfølgelig) og pizzasnurr. På matbutikken her om dagen fant jeg et mel jeg ikke har lagt merke til før, nemlig Fullkorn hvetemel fra Regal. Bakst med dette melet vil tilsvare tre kvart grovt på brødskalaen, slettes ikke ille. Da kan en fint bake pizzasnurr med god samvittighet! Og dette er den billigste baksten noensinne! Melet kostet ca 7 kroner, resten av utstyret til deigen hadde jeg i skuffen. Fyllet er satt sammen av rester av bolognesesaus og liknende fra fryseren, og osten var jammen meg også en rest! Utrolig! Har du ikke rester av kjøttsaus i fryseren, kan du selvfølgelig lage en enkel kjøtt- og tomatsaus. Denne porsjonen gir ca 20-25 pizzasnurr.

Til deigen trenger du:
1 kilo fullkorn hvetemel
eller en blanding av grovbakstmel og hvetemel
1 pk tørrgjær
1 dl god olivenolje eller rapsolje
½ teskje salt
ca 6 dl lunkent vann
litt pizzakrydder eller urtekrydder


tomat- og kjøttsaus


4-5 dl revet ost

Sett ovnen på 220 grader. Rør ut gjæren i lunkent vann (ca 30 grader, ikke mer). Ha i oljen, litt krydder eller finhakkede urter og saltet. Tilsett melet, og elt deigen godt sammen. Juster med vann eller mel om deigen blir for fast eller klissete. Jeg bruker en kjøkkenmaskin, det er enklere enn å elte for hånd, syntes jeg. Dekk bakebollen med plast, og sett deigen til heving. Den bør heve til minst dobbel størrelse.
I mellomtiden kan du gjøre klart fyllet:
Jeg vil gjerne være litt mer økovennlig, og forsøker å fryse ned alle rester. Noen ganger er jeg veldig flink til å bruke de, andre ganger blir de liggende… Så rett før jeg satte i gang med å bake pizzasnurr, kom jeg på at jeg hadde 5 forskjellige rester med karbonadedeig i tomatiserte varianter, liggende på vent i fryseren. Alle kom opp av fryseren, og 4 av 5 var type kjøttdeig med tomatsaus. Den siste var et par spiseskjeer tacokjøtt, med det havnet jammen meg opp i samme bolle. Hvis du ikke har slike rester, kan du lage fyll av 400 gram karbonadedeig eller liknende, og en porsjon hjemmelaget tomatsaus eller et glass pastasaus. Så trenger du 4-5 dl ost.

Når deigen er ferdig hevet, har du den over på et lett melet flate. Del deigen i to, og kjevle ut et rektangel, ca 30 x 40.

Fordel kjøttsausen på 3/4 av deigen, og rull sammen. Begynn å rulle der det er kjøttsaus, slik at du avslutter rullen der hvor det ikke fyll. Da tyter det ikke så mye på utsiden.

Skjær i skiver på ca 2 cm, og legg på et stekebrett. La snurrene etterheve ca 45-60 minutter, før du legger revet ost på toppen.

Stek i ca 10-12 minutter. Sjekk at de virker ferdige i midten før du tar de ut. Dette gjøres lettest ved å banke lett med en finger/knoke under, det skal lyde hult!

Avkjøl de på rist, og frys ned dem du har planlagt å spare. Resten serverer du med litt salat.

Nydelig å ha med på tur! Jeg tiner de, og lunker litt på de i ovnen ved 150 grader i ca 5 minutter. Da blir de helt som ferske igjen!

Nyt i vei, dette er ikke det mest usunne du kan spise på tur!

9 kommentarer:

Cecilie Moestue sa...

Hei!

Takk for fin oppskrift! Den er med i helgens beste mattips på www.sol.no i morgen:

http://www.sol.no/mat/2012_03_15_4733_fristende-tomatsuppe-og-hjemmelaget-tursjokolade.html

Hilsen Cecilie i SOL

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk, Cecilie!
Det var kjempegøy, håper mange blir fristet til å bake sunne snurrer i helga!

Christina sa...

Dette må jo være den perfekte matpakke til jentene :) Det skal jeg overraske de med på mandag.

....igjen flott blogg du har.

Ønsker deg en flott dag :)

Hilsen Christina

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk for det, Christina. På søndag bakte jeg de med skinke og soltørket tomat, det falt i smak hos liten og stor det også.
Variasjonsmulighetene er uendelige!

Klem

eizhowa sa...

Hei!

Bollene så kjempegode ut! Men ble det bare 8 stk? 30 cm delt på 2 cm burde bli det dobbelte, men jeg tenkte jeg skulle spørre for å være sikker:)

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei!
Neida, jeg deler deigen i to. Og jeg la bare 8 på brettet pga plassen, de eser ut en del. Jeg tror jeg fikk ca 20 av denne porsjonen, men jeg skrev ikke det ned. Det var jo dumt, beklager!
Lykke til med baksten!

Cathrine Møller Øyen sa...

Vet du hva, jeg tror jeg fikk ca 25 jeg, for jeg stekte 3 brett.

(hvis du ser ganske tidlig i forklaringen, skriver jeg at du skal dele deigen i to før du kjevler osv.)
Lykke til!

:-)

Rikke sa...

Hei! :) Jeg lurte på om jeg kunne låne bildet av pizzasnurrer til et avisprosjekt i norsk? Jeg skriver en artikkel om hvordan man kan lage mer spennende skolemat. Jeg skal selvsagt oppgi at det er du som har tatt bildet. Mvh. Rikke

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei Rikke. Det kan du, så lenge det ikke videreformidles til andre medier. Da må du spørre om lov på nytt.
Og send meg gjerne en kopi av det du lager, som lærer er det kjempespennende å se hva du skriver (uten at du trenger å være redd for karakterer osv ). :-)
Eposten min er cathrine.oyen@bfk.no

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...