torsdag 29. desember 2011

Nyttårsdessert - Panna Cotta med bringebær

Panna cotta er en nydelig, feststemt dessert med uendelige variasjoner. Det er en fløte- og vaniljebasert dessert, fra Nord-Italia, og navnet henviser til italiensk for “kokt melk”. Den kan varieres med forskjellige typer tilbehør, som frukt og bær, bærcouils, sjokolade, siruper; ja mulighetene er mange. Jeg serverer det ofte med bringebærcoulis. Og en av de største fordelene ved panna cotta er at du kan lage den dagen før! Og skal du ha selskap, for eksempel nyttårsselskap, der det deilig med alt som kan lages dagen før!

Du trenger til 4 personer:
4 dl fløte
1 dl lettmelk
2 spiseskjeer sukker
2 plater gelatin
1 vaniljestangHa melk og fløte i en kjele. Del vaniljestangen i to, og skrap ut frøene. Ha frøene og stangen i fløteblandingen sammen med sukkeret, og varm opp til kokepunktet. Skru så av platen, og la fløten stå og trekke i 10 minutter. Legg gelatinplatene i kaldt vann. Ta ut vaniljestangen, og varm fløteblandingen opp igjen. Den må ikke koke. Ta den av varmen, og løs opp gelatinplatene i fløten. Fordel blandingen i fire porsjonsglass. Vannglass er ofte fine til panna cotta. Sett glassene kaldt, gjerne til neste dag.


Så må du bestemme deg for hva du vil ha på toppen. Jeg elsker smaken av bringebær, og pleier vanligvis å ha det ganske enkelt; kjør bringebær i blender eller foodprosessor ev. med en spiseskje melis, hell massen i en finmasket sil, og sil fra bærsteinene. Da får du en nydelig bringebærsaus, eller coulis. Bringebær skifter helt klart smak og karakter når de kokes, så rå bringebær smaker best. Det lærte jeg av Sverre Sætre da vi planla bryllupskaken vår. Den var nemlig basert på bringebær og sjokolade! Nam!
Denne gange kikket jeg litt på alternativer til min tradisjonelle bringebærsaus, og fant en spennende variant hos Trines matblogg! Her er lenken. Den inneholdt blant annet balsamico, og jeg har akkurat vært på Oliviers & Co og kjøpt ny balsamico. Så jeg lot meg inspirere av hennes variant!


Du trenger:
1 1/2 dl vann
1 dl sukker
1 vaniljestang
250 gram bringebær
saften av 1/2 lime
1 ts god balsamico


Kok opp sukker og vann til sukkerlake. Tin eller halvtin frosne bringebær. (Når det ikke er bringebærsesong, er det like greit å bruke frosne, de er av god kvalitet. Men kjøp de som er usukrede!) Splitt vaniljestangen, og skrap ut frøene. Ha frø og stang i med bringebærene, og hell den varme sukkerlaken over. Tilsett balsamico og limesaft. La dette stå og trekke i minst en time på benken. Når du er klar til å servere, tar du opp vaniljestangen og kjører massen i en blender eller liknende til en glatt saus.

Topp panna cotta-glassene med et par cenitmeter bringebærsaus, og server resten i en dessertmugge ved siden av. Dette smaker fortreffelig, og er en herlig avslutning på et festmåltid!

Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...