mandag 5. desember 2011

Serinakaker

Da har startskuddet gått for julebaksten. Midt opp i tentamensrettinger (jeg jobber som lærer i videregående skole), prøver og karaktersetting skal jeg liksom være mamma og husmor og bake til jul. Og det er så velsignet hyggelig, med en seks-og-et-halvt-åring (veldig viktig!) på kjøkkenet, som elsker å bake og hjelpe til! Og som skryter til alle han kjenner at mammaen hans er verdens beste blogger, og tar bilder av alt fra brødskive med agurk til Smedstuen Reinsdyrkarbonader for å hjelpe mamma med bloggen. “Dette må du ta bilde av, mamma” har blitt en standardfrase ved middagsbordet. Tenk så heldig jeg er som har en så stor fan! Og han har en stor fan tilbake, for han er jo verdens beste, da…

Men så var det baksten. Vi kastet oss over pepperkakene i helgen, kjevlet og stakk ut, og storkoste oss. En dag til prøver og rettinger; en dag til baking og familiekos! Pepperkakene ble stekt og havnet i boks, og ble aldeles fortreffelige. De havner ikke her, for de kom fra ferdigdeig. Noen hjørner må dessverre kuttes, for mai og desember er den verste tiden for lærere. Men serinakakene, de baker vi helt fra bunnen! Den deigen er vel rett og slett ikke å få kjøpt heller. Disse er veldig gode, og selv om det er smørmangel, smaker disse best med ekte smør i. Får du ikke tak i, kan du fint bruke Melange.

Dette trenger du:
150 gram smør
250 gram hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
100 gram sukker
1 egg

Til pynt:
1 egg
perlesukker


Bland mel, bakepulver og vaniljesukker. Bruk gjerne et vaniljesukker med ekte vanilje, eller malt vaniljepulver. Det snaker best. Smuldre kjøleskapskaldt smør i melblandingen, eller kjør det sammen i en mikser med k-spaden. Tilsett sukker og et sammenvispet egg, og arbeid deigen raskt sammen. Trill ut deigen til en lang pølse på et melstrødd bakeunderlag. Bruk gjerne et bakeunderlag som det fra Tupperware, da slipper deigen lettere. Den kan være litt klissete. Del opp pølsen i små biter, ca 30. Trill kuler og sett de på en stekeplate, enten med et silikon bakeunderlag eller vanlig bakepapir.


Klem kakene litt ned med en gaffel, og pensle med sammenvispet egg. Dryss på perlesukker. Du kan også drysse med hakkede mandler, hvis du foretrekker det.

Stek kakene ved 200 grader i ca 10 minutter, omtrent midt i ovnen. Hver ovn er forskjellig, så følg med de siste minuttene. Kakene skal være lyst gyldne.

Overfør kakene til en rist straks, og la de avkjøle helt. Ha de så i en tett kakeboks.
Nydelige som nystekte, men også hele adventstiden og jula! Går det unna litt kaker i jula, kan det være greit å doble oppskriften. Det tar nesten samme tid, men blir dobbelt så mye! Kos deg med en nystekt kake, sammen med medbakere, eller alene til en kopp god kaffe!


Ingen kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...