søndag 24. april 2011

Boller


Jeg har aldri vært noen racer på gjærbakst, det er liksom mammas domene. Når noe krever boller eller kringle, ringer jeg mamma. Men nå har det gått opp et lys, et bakelys! Boller er jo både lett og gøy!
En god venninne tipset meg om en litt (for meg) ny måte å bake boller og annen søt gjærbakst på, og det ble så vellykket! Og så var det enkelt.

Så nå blir det andre boller...

Hele poenget med denne teknikken er å tilsette smøret til slutt, det gir så luftige og fine boller. Og da er det viktig at alle ingrediensene er romtempererte.Skikkelig påskegodt! Nybakte boller, deilig kaffe og en påskekylling eller to...

Her er ingrediensene:
ca 1000 gram mel
5 dl melk
25 gram gjær
200 gram sukker
1 egg en klype salt
2 ts kardemomme
150 gram smør i terninger

Ha alt unntatt smøret i en mikser, men hold igjen ca 50 gram mel. Gjæren trenger ikke røres ut, kun brytes opp. Melken er lunken, ca 35 grader C. Elt dette på lav hastighet i ca 10 minutter, til deigen slipper bollen. Juster ev med mel.
Tilsett så mykt smør i terninger, og arbeid dette godt inn. Det tar 5-10 minutter. Deigen skal være blank og fin, og klar til å settes til heving.
La deigen heve lenge nok, i alle fall en time, gjerne to. Den hever best under lokk eller plast.


Her ser dere ev godt hevet deig, over dobbel størrelse.Hvelv deigen ut på bakebordet. Jeg elter den ikke nå, jeg rører faktisk minst mulig i den.
Jeg har ikke helt taket på bolletrilling, så jeg bruker hjelpemidler: Ringer fra Tupperware! Disse kan brukes til å stikke ut kaker, trille rundstykker og boller, og til maler. De har fine størrelser som står på, 60, 75 og 90 mm i diameter. Jeg bruker ringen til å hente ut et passende emne, og triller til en rund og fin bolle.
Jeg bruker den mellomste, perfekt til mine boller. Så etterhever jeg i ca 1/2 til 1 time under plast eller klede. Så pensler jeg med sammenvispet egg, og steker midt i ovnen i 225 grader C i 10-14 minutter.


Perfekte!


Avkjøl på rist.

Spis, det gjorde i alle fall Junior og Kusinelure. Og så måtte de ha med til farmor og farfar. Resten ble puttet i fryseren, og tatt med på påsketur. Det er perfekt å fryse, og når du tar de opp, lar du de tine på benken en time før du setter de i forvarmet o\stekeovn på 180 grader i 3-4 minutter. Og så smaker (og lukter) det akkurat som nybakt igjen!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hmmm minner veeeldig om de bollene jeg har til heving nå Cathrine ;o) Blir knall gode - også såå luftige og lette!
Klem M ;0)

Cathrine Møller Øyen sa...

Inviterer du på kaffe??

Anonym sa...

he he - ja en annen dag gjør jeg det! Vi er ikke helt alle hjemme ennå, også blir det først litt mat på oss foreldre når gutta kommer hjem :)
M :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...