onsdag 3. august 2011

Mimmis knekkebrød

For de fleste begynner ferien å nærme seg slutten, også for meg. Hverdagen kommer jammen fort nok, men noen vaner (uvaner) kan bli hengende litt i... Så når nytt skoleår begynner for meg, føles det nesten som om et nytt år. Med nyttårsforsetter. Jeg skal slutte å røyke i dag, og jeg skal begynne å bake mine egne knekkebrød. Det siste er antakelig lettest, men tror ikke det første blir så hardt heller. Påtrykket kommer fra en liten knott som har blitt stor, og som skal begynne på SFO i morgen. Vi har tatt hverandre i hånda på at jeg skal slutte å røyke når han begynner på skolen. Så da så!
Men hva har knekkebrød med dette å gjøre, da? Ingen ting, egentlig! Ikke annet enn at de er utrolig gode, og lette og lage. Og sunne. Der var den røde tråden, ja. Og uten hvetemel. Det er bra, for mange reagerer på hvetemel. Mamma har bakt disse lenge, samme har svigermor. Hun sendte oppskriften til mamma og meg, men hvor hun har fått den fra, vet ikke jeg. Muligens min svigerinne? Jeg deler den uansett gjerne!

Ingredienser:
3.5 dl sammalt spelt
3.5 dl små havregryn (jeg brukte økologiske)
1.5 dl sesamfrø
2 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
1 dl kruskakli
1 ts salt
7 dl lunkent vann

litt maldonsalt
(grovhakkede valnøtter eller pinjekjerner)
Miks sammen alt det tørre med vannet. Dette gjøres enklest i en bolle med sleiv. Valnøtter eller pinjekjerner er valgfritt, men jeg liker å ha valnøtter i, det gir en fin sødme. Jeg bruker ca 1 dl, som jeg hakker. Fordel røren på to bakepapirkledte stekeplater, eller på silikonunderlag fra Tupperware. Sørg for at det er fordelt jevt utover, jeg bruker hendene som jeg fukter godt med vann. Det er en klissete deig, men den flyter ikke ut av seg selv. Dryss lett med maldonsalt, men ikke for mye. De skal jo ikke smake salt. Stek ved 190 grader i 10 minutter. Ta brettet ut, og bruk et pizzahjul til å rute opp knekkebrødene. Jeg deler i 12, mamma deler i 16. Sett platen tilbake i ovnen, og stek videre i 30 minutter. Følg med, de skal ikke bli brent i kanten. Ta så brettet ut, og legg knekkebrødene på rist. Nå skal de tørke i ovnen i 30 min, men jeg lar de hvile på rist på benken mens jeg steker brett nummer to. Når begge brettene er stekt, sette jeg ned ovnen til ca 100 grader. Nå skal de tørke i ovnen i 30 minutter, med døren på gløtt. Når de er ferdige med tørkingen, lar jeg de ligge videre på en rist "natten over". Hvis du baker på kvelden er jo det ok, men baker jeg på dagtid, lar jeg de ligge en 4-5 timer før jeg legger de i en tett Tupperwareboks. De holder seg lenge, men blir ofte spist opp lenge før det...
Hvis de blir litt bløte, kan du ta de litt i brødristeren. Da blir de helt supre igjen.
Her spiser jeg min luksusfrokost, med havregrøt, knekkebrød med skinke, pesto og soltørket tomat, og kaffe. Server og nyt!
1 kommentar:

Anonym sa...

Dette så veldig godt ut. Jammen en sunn start på nytt skoleår. Klem Ellen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...