søndag 14. august 2011

Saltimbocca av kylling med kantarellrisotto og bakt sitrontomat.

“Alle” snakker om at det er så lett å finne kantarell i år. Jeg har aldri vært på sopptur, så det visste jeg jo ikke noe om. Men en god venninne og jeg fant ut at vi og måtte ut og lete etter skogens gull. Så i forrige uke tok vi på oss “finstasen”, og trådte ut i skogen. På telefonen hadde vi en av de beste soppnesene jeg kjenner. Etter to timer med mygg, svette og veldig god kaffe (alt smaker bedre i skogen), var fangsten to stakkarslige kantareller. Det var nesten pinlig da soppnesen vår en time etterpå la ut bilde på Facebook om sin fangst! En hel brødpose full, og hun var bare på joggetur… Men vi gir oss ikke så lett, så i går tok vi igjen på “finstasen”, tok med oss nok en soppnovise og trådte igjen ut i skogen. Ny skog, for øvrig. Men denne gang… Storfangst!! Å oppdage sin første soppansamling, under ei rot, var som å finne gull! Det er faktisk sant, at jakten er morsommere en fangsten. Og endelig skjønte vi hvor og hvordan kantarellen gjemte seg! For øvrig er det og mye i uttrykket “finner du en, finner du mange”. Hurra!
Så bar det hjem, til rensing og børsting. Hva skulle dette “skogens gull” brukes på?? Jeg hadde i forkant trålet nettet og blogger for ideer, og fant masse fint. Likevel, det landet på sopprisotto. En av mine favoritter, og en tidligere omtalt og beskrevet rett. Men denne gang med frisk kantarell. Det var forhåndsbestemt at det skulle bli kylling til middag, og for en middag! Den krever nesten to innlegg. Men jeg lager ett, og så kan jo de som vil plukke ut det som passer de best. Både kylling og risotto kan lages med annet tilbehør. Som Mannen sa: dette kunne vi spist hver for seg, og allikevel hadde det smakt himmelsk. Så her kommer oppskrift og fremgangsmåte. Kos dere!

Kantarellrisotto:
Ca 2 dl risottoris
2 dl tørr hvitvin
ca 6-8 dl kyllingkraft
(kyllingbuljong + kokende vann)
½ gul løk
½ kinesisk hvitløk
2 ss god olivenolje
2 ss mykt smør
1 dl revet parmesan
200 gram frisk kantarell
noen timiankvister

Start med å riste kantarellen i en stekepanne i litt smør, gjerne i to omganger. Sett til side. Begynn så å frese finhakket løk og hvitløk lett i oljen i en tykkbunnet kjele. Tilsett risen, og la dette være med en stund. Men ikke la det bli brunt, det skal kun bli varmt. Hell i hvitvin. Når dette har kokt nesten helt inn, tilsettes så varm kraft i små mengder, 1-2 dl av gangen. La det koke nesten helt inn mellom hver tilsetting av væsken. Når risen er al dente, og all væsken er absorbert, tilsetter du smøret, parmesan, hakket timian, kantarell, salt og pepper. La risottoen hvile i et par minutter. (for illustrert forklaring, se Risotto - grunnoppskrift.

Saltimbocca av kylling:
en kyllingfilet til hver
noen blader basilikum
en skive serranoskinke eller parmaskinke til hver
litt revet parmesan
salt og pepper

Sett ovnen på 220 grader C. Ha salt og pepper på kyllingen, før du steker den et minutt eller to på hver side. Legg den over i et ildfast fat, jeg bruker som vanlig Tupperwares Ultra Pro. Legg 4-5 basilikumblader på hver, og dekk med en skive serrano. Til slutt har du litt revet parmesan over. (parmesan er ikke en ingrediens i ekte saltimbocca, men er veldig godt på kyllingvarianten). Sett i forvarmet ovn, jeg har lokket på i begynnelsen. Etter ca 8 minutter tar du av lokket, og steker videre i 2-4 minutter, avhengig av tykkelsen på kyllingen. For å “time” dette noenlunde, gjorde jeg kyllingen klar først. Når risottoen er godt i gang og du har begynt å spe med kraft, setter jeg inn kyllingen. Så er det bare å få mannen til å åpne en flaske god vin, og gjøre seg klar. Jeg serverte med sitronmarinerte bakte cherrytomater. Jeg legger ganske enkelt klaser med cherrytomater på et ildfast fat, har over litt god olivenolje, salt, pepper og litt revet sitronskall. Dette baker jeg sammen med kyllingen. Legg opp på fat, server og nyt. Aldeles fortreffelig, jeg lover!

6 kommentarer:

Brittru sa...

Dette så virkelig herlig godt ut:))

Kristin sa...

Snaddermat :-)

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk begge to! Dere har helt rett. Anbefaller bloggen til Kristin, se lenke på siden til Middagstips!

Line sa...

Mmm, dette er verkeleg til å få vatn i munnen av...såg nydeleg ut:o)

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk, Line! Du har og en super blogg!! Den ser jeg mye og ofte på. Dere som ikke kjenner den, se her:
http://lineah-rakfresmatblogg.blogspot.com/

Therese sa...

Da er det min tur til å prøve dette.. Hvertfall kyllingen og cherrytomatene.. Har en ferdigkjøpt risottovariant, men det funker sikkert!

Du har utrolig masse god mat på bloggen din og bloggen er absolutt en av mine favorittblogger! Jeg skal straks legge til en link fra min blogg til deg :-)

Takk for at du gjør vår middagsmeny rikere :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...