Sider

torsdag 14. april 2011

Eltefritt brød

I en periode har jeg testet ut den nye trenden "Eltefritt brød", eller "No-knead-bread" som det heter på originalspråket. Det har vært vekslende hell, men den fine varianten blir alltid super. Det er mange blogger som skriver om eltefritt brød, og jeg har hentet inspirasjon mange steder. I helgen fikk vi lunsjbesøk, og det var hyggelig å kunne servere nystekt og hjemmelaget brød til de. Spesielt når den ene av de skom kom, er juniors supertante. Og det beste hun vet, er ferskt brød med gulost. (Vi sørget selvfølgelig for å ha en helt ny og fersk Jarlsberg klar).
 


Disse ser da ganske fristende ut? Den fine varianten ble luftigere enn den grøve, men begge smakte fortreffelig. Her kan du styre litt forholdet selv, og det beste: lite gjær og lite salt. Jeg starter bestandig med å finne frem alt utstyr. Fordi jeg er ganske ustrukturert av meg av natur, har jeg måttet jobbe med å finne strukturer og hjelp i hverdagen. Så i mine skuffer er alt i egne bokser. Jeg elsker Tupperware sin Optimumserie. De er perfekt i skuffer og skap, og fullstendig lufttett. Til og med brunt sukker holder seg mykt i de beholderene. Vi starter med den fine varianten.
Ingredienser:
500 gram hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1-1,5 ts salt
400 ml vann

Bland alt lett sammen, ikke rør lengre enn at det samler seg lett. La det hvile i romtemperatur i 10-20 timer, avhengig av hva som passer inn i hverdagen. Hvelv deigen ut på et lett melstrødd bakepapir. Brett deigen fire ganger, en fra hver side. Sett bakebollen over igjen, og la hvile ca 2 timer.

Sett ovnen på 250 grader. Når ovnen er varm, setter du inn Tupperwares Ultra Pro-former, slik at de blir varme. Du kan og bruke en jernkjele, enten en vanlig eller en emaljert. Når formen er gjennomvarm, tar du den ut, og hvelver deigen over i formen. På med lokk, og inn i ovnen i 30 minutter. Etter at den tiden har gått, setter du ned varmen til ca 220, tar av lokket og steker litt videre, ca 10-15 minutter. Ta ut brødet av formen, og avkjøl på rist.Grovere variant:

Ingredienser:
400 gram hvetemel
100 gram grovt sammalt rug/hvete
50 gram hvetekli (kruskakli)
50 gram gresskarkjerner
1-2 ts salt
1/4 ts tørrgjær
4-4,2 dl lunkent vann

Fremgangsmåten er lik, steketiden likeså.Dette ser jo himmelsk ut, ikke sant? Så er det bare å la det hvile på rist en stund. Det bør være ganske avkjølt når du begynner å skjære i det!Grovbrød klart til lunsjbordet..Og finbrød.Da er det bare å spise og nyte!

God lunsj!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hvor mye kruskakli?

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei Anonym!
Beklager, det skal være 50 gram!
Skal forsøke å redigere det i teksten!

Anonym sa...

Hvor store er de ultrapro grytene du bruker ? jeg har en ultrapro på 5,7 l , blir den for stor eller han den brukes?

Cathrine Møller Øyen sa...

Hei!
Jeg bruker 2 liter og 3.5 liter, altså de som er hakket mindre enn 5.7 liter. I utgangspunktet anbefaler jeg 3.5 literen, den er best. Men det grove hever ikke så mye som de fine brødet, så da kan du bruke 2 literen.
Jeg tror at 5.7 literen er for stor til å bake brød i, men jeg har ikke forsøkt. Gi gjerne en tilbakemelding hvis du prøver!

Mvh Cathrine

Unknown sa...

Hei! Jeg bruker 5,7-litersforma. Det går helt fint når jeg baker med deig tilsvarende to brød! Takk for gode tips og råd! Brødene fikk skikkelig sprø skorpe som holdt seg også etter frysing. Love it!

Ingeborg Sofie sa...

Ødela ultraproen min.... Den tåler jo ikke 250grader 🙄😩

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...