mandag 12. september 2011

Grove speltrundstykker

På Egertorget matfestival kjøpte jeg en del speltmel av forskjellige varianter. I går trålet jeg nettet etter oppskrifter på gode rundstykker. De fleste jeg fant var enten spekket med frø (det hadde jeg ikke lyst på denne gang) eller de inneholdt mye hvetemel og bare mindre deler spelt. Så da trikset jeg til litt. Denne oppskriften er blitt til ved å prøve og feile, men de ble så knallgode!! Heldigvis skrev jeg opp hele veien hva jeg hadde i, så da var det lett å reinskrive til slutt. Jeg fryser ned dem jeg ikke spiser samme dag. De jeg skulle spise i dag la jeg i kjøleskapet, og varmet i ovnen ved 200 grader i 3 minutter. Perfekt nystekte. Ta opp kvelden før det du skal ha til frokost, og la det tine langsomt i kjøleskap. 3 minutter i ovnene, og frokosten er klar!!

Ingredienser:
400 g sammalt speltmel
500 g siktet speltmel
5 dl lettmelk
2 dl vann
50 gram gjær (en pakke)
2 ss god olivenolje
1 ss sirup
1 ts salt

Mål opp melet og salt i en bakebolle eller i miksebollen. Bland godt. Ha i sirup, salt og god olivenolje. Varm melk og vann til rundt 40 grader og rør inn gjæren. Ha over melken i bollen og kna til du får en passelig deig, eller kjør forsiktig i mikser til den er blandet (skal være litt klebrig).
La forheve på et lunt sted ca 1 time. Jeg bruker en bakebolle fra Tupperware med tett lokk, og setter den i litt varmere enn lunkent vann i kjøkkenvasken. Lokket vil poppe av og til, men da setter jeg det bare på igjen.


Slå ned deigen på en kjøkkenbenken som du har hatt mel på i forkant. Kutt opp deigen i ca 30 biter og form dem til rundstykker. Speltdeiger liker ikke å bli knadd og eltet like mye som hvetebakst, så ikke elt mer enn nødvendig.
Jeg vil ha de litt rustikke, så jeg deler deigen i røffe biter som jeg bare legger som de er på stekeplaten.
Legg rundstykkene på en stekeplate (bruk silikonmatte eller bakepapir under) og la de etterheve tildekket i ca 45 minutter. Forvarm ovnen til 225 grader.


Pensle rundstykkene med vann. Du kan eventuelt strø de med sesamfrø, gresskarkjerner, valmuefrø eller grovt speltmel. De jeg har gresskarkjerner på pensler jeg med egg. Ellers faller strøet så lett av.
Stek midt i ovnen ca 9-12 minutter. Her må du prøve deg fram hva som passer til din ovn. Avkjøl på rist, og frys ned overskuddet med en gang de er avkjølt.


Så er det i grunn bare å lene seg tilbake og motta skryt!

13 kommentarer:

Ingunn sa...

*Nam* De så da virkelig gode ut!!

Skjønner jo hvor jeg må hente inspirasjon fra!! Så masse fint du har her Cathrine!

Disse må nok prøves når det nærmer seg helg ja!

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk, Ingunn!

Var inne og sjekket bloggen din og, den var jo så fin!! Den skal jeg se mer på!

Cathrine

Katrines Scrapperier sa...

Takk for oppskriften. Har bakt dem idag og de falt virkelig i smak her.

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk, hyggelig at du likte de! Jeg syntes de var kjempegode på nista og!

myfoodpassion sa...

Alltid på utkikk etter nye brød oppskrifter. Disse så riktig så gode ut.

Cathrine Møller Øyen sa...

Takk, det syntes jeg de var og! Måtte ta et par i mikroen i dag morges, for jeg hadde glemt å kjøpe brød til niste. Junior ble superfornøyd!

Matmonsteret sa...

Åååh, disse ser utrolig gode ut! Herlig!

Cathrine Møller Øyen sa...

Takk Matmonster! De er virkelig supergode! Og nå har jeg fått bekreftet at Rema har dette Økologiske speltmelet jeg bruker, så da blir det ennå mer baking! (dere kan se det i innlegget om det jeg handlet på Egertorget Matestival).

Anonym sa...

Hei! Gjorde ett tilfeldig søk på Google etter speltrundstykker, og havnet her. Jeg har brukt denne oppskriften to ganger siden den tid, og skal til å lage igjen nå. De er rett og slett kjempegode!

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen hjertelig takk, Villkatta!

Det var utrolig hyggelig å høre!

Ha en god dag!

Benjamin sa...

Laget idag, med dobbel oppskrift. Laget svære gode rundstykker, og de smakte helt perfekt! Letet lenge etter en oppskrift som smaker som denne! Kanongode!!!

Cathrine Møller Øyen sa...

Tusen takk, Benjamin. Hyggelig at du likte de!

Anonym sa...

Fantastiske rundstykker:) brukte linfrø, solsikkekjerner og litt havregryn også i dem:) puttet litt ekstra veske i dem.. funket knall bra:)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...